Посіви у Криму будуть поливати стічними водами

Працівники так званого "Кримського федерального університету" навчилися робити стічні води придатними для поливу посівів. Про це розповіли у виданні "Крим.Реалії".

Зверніть увагу Нестача води в Криму: Кислиця пояснив, чи спілкується ООН з Поклонською

Мовиться про "систему активного біологічного очищення води". Що це означає (як пояснив місцевий еколог, доцент Володимир Подопригора):

  • Цю "систему" розташують на дні водойми, помпа прокачуватиме крізь неї воду, а "система" буде "підтримувати життя певного типу бактерій, які розкладають різні азотовмісні речовини до нітритів і нітратів".
  • І так, мовляв, "система" працюватиме без втручання людини чи не десятиліттями.

Важливий нюанс: біологічне очищення у природньому ставку стічні води будуть проходити лише після очищення у хімічний спосіб (тобто, у промислових очисних спорудах).

Навіщо окупантам у Криму залучати стічні води до поливу посівів

  • 85% прісної води до Криму надходило через Північно-Кримський канал із Дніпра. Після анексії Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Окупаційна влада вже визнала, що готується до "найгіршого сценарію" через водопостачання півострова. Росія може навіть визнати ситуацію надзвичайною.
  • До того ж 2020 рік був чи найбільш посушливим за 150 років спостережень (за словами Аксьонова – контрольованого Росією глави Криму).
  • Українська ж влада, якщо вірити публічним заявам, водопостачання до анексованого Криму відновлювати наміру не має аж до його деокупації.

До теми Мінус одна річка: в окупованому Криму загострюються проблеми з водою – фото