Катастрофічні наслідки розливу нафтопродуктів у Норильську

У мережі, зокрема, з’явилися шокуючі фото та відео того, на що перетворилася територія в районі катастрофи в Норильську. За підрахунками фахівців, щоб очистити все російській владі знадобиться понад 100 мільярдів рублів (майже 39 мільярдів гривень). Про це пише видання The Daily Mail.

До теми У Росії оголосили катастрофу федерального масштабу: страшна аварія сталася в Норильську – фото

Російські фахівці, зі свого боку, кажуть, що найкращий спосіб очистити землю від нафтопродуктів – це їх підпалити. Але такий крок може викликати ще більші екологічні наслідки.

Екологічна катастрофа в Норильську: нафтопродукти потрапили в річку Амбарну – відео

Водночас експерти припускають, що катастрофа могла статися внаслідок полярного потепління. На їхню думку, витік спровокувало танення вічної мерзлоти. У результаті сталося значне осідання опор та пошкодження гігантського резервуару електростанції з отруйним дизпаливом. Опісля нафтопродукти загорілися та потрапили у тутешні води.

Так, нафтопродукти просочилися у ґрунт і потрапили в 60-кілометрову річку Амбарну. Остання впадає в озеро Пясино. А вже звідти вода витікає в Карське море, який є частиною Північного Льодовитого океану, пише видання The Siberian Times.

Таким чином, виникають питання до діяльності Росії на великій території Арктики.

Зверніть увагу Зникає ліс, забруднюються річки і втрачається родючий грунт, – експерти про видобуток бурштину

Як постраждали річки внаслідок витоку нафтопродуктів у Норильську (Фото: The Siberian Times, The Daily Mail)

Коротко про розлив палива в Норильську

  • Інцидент трапився 29 травня на території ТЕЦ-3.
  • Там сталася розгерметизація резервуару, як наслідок розлив паливно-мастильних матеріалів на проїжджу частину технологічної дороги.
  • Спершу в МНС РФ поширили інформацію, що в резервуар врізався автомобіль. Проте потім в Норильсько-Таймирській енергокомпанії повідомили, що аварія сталася через раптове просідання опор.
  • У Норильську та на Таймирі запровадили режим надзвичайної ситуації міжмуніципального рівня. Згодом у цьому районі запровадили надзвичайну ситуацію федерального масштабу.
  • Крім того, правоохоронці порушили кримінальні справи за статтями про забруднення вод, псування землі, порушення правил охорони навколишнього середовища під час виробничих робіт.
  • Також уже затримали начальника одного із цехів ТЕЦ-3.

Норильськ, катастрофа, витык нафти, річки, вода, екологія

Масштаби еклогічної катастрофи через розлив нафтопродуктів у Норильську / Карта