Суддів, які задіяні у неправомірних рішеннях, мають звільнити. Про це депутатка Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель заявила в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера".

Зверніть увагу Верховна Рада може призначити 2 суддів до КСУ: у "Слузі народу" розкрили деталі

Європарламентарка зауважила, що судова реформа в Україні є недостатньо активною.

Нас значно непокоїть те, які інтереси стоять за суддями КС – безумовно, відчувається вплив інтересів олігархів та Кремля. Вони тримають судові установи, цю ситуацію треба виправити,
– наголосила фон Крамон-Таубадель .

На думку посадовиці, тут необхідно "передавати пас" парламенту, законодавчому органу. Конституційну кризу можна розглянути шляхом політичного консенсусу.

Європарламентарка зауважила, що ЄС визнає і підтримує зобов'язання України рухатися шляхом демократизації. Колись Україна взяла на себе відповідальність і підписала угоду про асоціацію. Однак наразі ЄС цікавить, чи готова Україна виконувати ці обов'язки та поважати європейські стандарти.

Фон Крамон-Таубадель також нагадала, що безвізовий режим з країнами ЄС Україні надали у відповідь на виконання певних зобов'язань. Одним із них була боротьба у країні з корупцією.

Що відомо про скандальне рішення КСУ

  • 27 жовтня КСУ скасував антикорупційну реформу, яка була однією з умов успішної євроінтеграції України. Фактично відтепер чиновники можуть подавати у своїх деклараціях фейкові дані про власні статки, і жодного покарання за це не буде.
  • Таке рішення обурило українське суспільство. 30 жовтня біля будівлі КСУ у Києві відбулася акція протесту. Люди заявили, що протестують проти скасування антикорупційної реформи заради майбутнього своїх дітей.
  • Негативно відреагували на рішення КСУ і в Євросоюзі. Там заявили, що регрес у боротьбі з корупцією суперечить європейським цінностям. Якщо Україна ступить на цей шлях, вона може втратити безвізовий режим та черговий транш від МВФ.
  • Президент України Володимир Зеленський рішуче засудив дії КСУ. Український лідер вніс до Ради законопроєкт, у якому мовиться про звільнення усіх суддів КСУ.

Конституційний Суд скасував е-декларування , скандал з ксу
КСУ скасував е-декларування / Інфографіка 24 каналу