Голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс запевнив, що у Литві "втоми" від України немає. Про це він заявив в інтерв'ю "Європейській правді".

Цікава заява Ми ментально більше європейці, ніж деякі члени ЄС, – Зеленський

Як у Литві оцінюють успіхи та невдачі української влади

  • Литовський дипломат зазначив, що чинна українська влада заслуговує похвали за деякі ухвалені закони на кшталт земельної реформи чи банківського закону. Однак, такі проблеми, як боротьба з корупцією, вплив олігархів, відхід реформаторів від влади, за його словами, й досі залишаються актуальними.
  • Він додав, що в інших державах ЄС і НАТО сприйняття цього питання відрізняється. Як приклад він навів держави Південної Європи, "які переймаються своїми проблемами".
  • За словами дипломата, ЄС стикається з величезними викликами – тероризмом, війною в Сирії та Лівії, коронавірусом та іншими проблемами. "Але навіть ці конфлікти, якщо з них довго не видно виходу, викликають "втому"", – зізнався Лінкявічюс.

Натомість Литва переконує європейських партнерів, що події в Україні та Білорусі мають бути для них пріоритетом.

"Боротьба європейських держав за свободу, за демократію має вагу, навіть якщо ці держави поза межами ЄС. І це пояснення працює – попри скептицизм окремих країн, санкції продовжують і навіть розширюють. Але це не знімає небезпеки втоми. І переконливі дії України є дуже важливими", – додав Лінас Лінкявічюс.

Є така річ, як "втома від України". Очікування не можуть тривати вічно. З'являються голоси: "Дивіться, там нічого не відбувається, змін немає". Ми намагаємося відповідати, що це не так. Але й ви не можете просто ігнорувати проблеми,
– застеріг Лінкявічюс.

Євроінтеграція України: що треба знати

  • 1993 рік – Верховна Рада проголосила намір розбудовувати відносини з ЄС,
  • 1998 рік – схвалення стратегії інтеграції України до ЄС,
  • 2000 рік – повноправне членство в ЄС проголошено стратегічною метою України,
  • 2010 рік – схвалення закону про забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою набуття членства в ЄС,
  • 2014 рік – ратифікація угоди про асоціацію України з ЄС.

Радимо подивитись Посол ЄС відповів українським євроскептикам словами Стуса: відео