Все через аномальну спеку, яка вкотре накрила Європу від початку літа. 40,4 градуса Цельсія було зафіксовано у Парижі 25 липня приблизно о 15:40 за київським часом.

Актуально! Рекордна спека у Європі: які країни найбільше потерпатимуть від тепла

За даними Французького метеорологічного інституту, це найвища температуру повітря від початку проведення вимірювань.

Як спека може вплинути на Нотр-Дам? Через рекордні температури існує загроза падіння верхніх конструкцій Нотр-Даму, які вціліли після пожежі.

Такі побоювання висловив архітектор Філіп Вільньов, який задіяний у роботах з відновлення Собору.

Під час гасіння пожежі верхні конструкції Нотр-Даму залили великою кількістю води. Через це у соборі досі вогко, а окремі місця взагалі не висохли.

Проте через високу температуру повітря і раптове випаровування конструкції можуть втратити свою стійкість, стати надто ламкими та не витримати навантаження – бідкаються реставратори.

Дивіться відео, як триває реставрація Нотр-Даму:

За найоптимістичнішими прогнозами спеціалістів, реставрація Собору може розтягнутись на 5 років. Архітектори та реставратори досі не визначились чи відновлювати зруйнований пожежею шпиль у первісному вигляді чи замінити його новою конструкцією.

Цікаво! Золотий вогонь чи промінь світла: що може з'явитись на місці згорілого шпилю Нотр-Даму

У середині червня – через два місяці після страшної пожежі 15 квітня 2019 – у Соборі Паризької Богоматері відновили богослужіння.