13 вересня 6 ранку. Без жодних пояснень невідомі у масках та цивільному одязі вриваються у будинок кримського татарина Рената Параламова. Обшукують будинок і вивозять господаря в невідомому напрямку. Адвокату і родичам їхати за автівками ФСБ заборонили.

Добу родичі не могли знайти Рената. Російські окупаційні спецслужби жодних пояснень не надали. Параламов вийшов на зв'язок сам. Понівеченого його знайшли на вокзалі у Сімферополі. Те, що чоловік пережив у кабінеті ФСБ, страшно уявити.

Зняли з мене штани, оголили сідниці, поставили два предмети, я так зрозумів, що то були проводи. Скотчем заліпили і давали розряд,
– згадує кримський татарин Ренат Параламов.

Сьогодні Ренат Параламов у безпеці. Разом із родиною виїхав з окупованого півострова у Київ. Він перший, хто публічно говорить про жахи тортур. Те, що відбувалося в кабінеті федералів і досі згадує з болем.

Читайте також: ФСБ ще гірше за КДБ, – Ільмі Умеров

"Те, що було до цього, всі удари в порівнянні з останніми – ніщо. Я зрозумів, що ситуація підійшла до кінця, що, можливо, уже все... Я почав молитися", – розповів Ренат Параламов.

Знущалися, щоб змусити Параламова прийняти умови ФСБ, зокрема, давати неправдиві покази проти себе та інших кримських татар. Після того, як пригрозили зґвалтуванням, Ренат підписав протоколи.

Змусили давати неправдиві свідчення проти себе і незнайомих мені людей. Сказали, що тепер у мене невеликий вибір, мушу працювати на них,
– додав Ренат Параламов.

Це далеко не перший такий випадок. Вибивати вигідні спецслужбам зізнання із застосуванням тортур – загальноросійська традиція. У прокуратурі автономної республіки Крим кажуть, завдяки свідченням Параламова вдалося встановити одного з кривдників чоловіка. Ним виявився екс-працівник СБУ Андрій Сушко.

Читайте також: Скільки політв'язнів-українців в Росії – Клімкін назвав цифру

На основі свідчень Параламова створили фотороботи ще двох катів, які знущалися з чоловіка. Надалі усі ці документи допоможуть притягти винних до відповідальності. Тому в прокуратурі закликають усіх потерпілих звертатися в українські правоохоронні органи, бо сподіватися на чесний російський суд марно.

Зараз на досудовому розслідуванні у прокуратурі автономної республіки Крим знаходиться понад 120 справ. Усі стосуються незаконних обшуків, затримань та катувань на окупованому півострові.