Адаптація до свободи

До життя на волі Олег Сенцов звик за тиждень – два – приблизно за стільки ж, за скільки й до ув'язнення. Про це він розповів в інтерв’ю "Радіо Свободі".

Читайте також Є ми, а є наш ворог: Сенцов розповів, як тепер ставиться до росіян

Після декількох років у в'язниці забуваєш буденні речі: як користуватися телефоном, розплачуватися грошима, переходити вулицю – просто відвикаєш від усього цього,
– пригадав режисер.

Він зазначив, що на свободі все було трохи дивним. Однак головною проблемою було те, що перший тиждень він не міг заснути. "Хоч я й емоційно стримана людина, але подій навалилося занадто багато", – пояснив колишній політв’язень.

Та додав, що лягав, а сон не приходив. Згодом він почав пити ліки, тоді засинав на годину, дві, три. Нормалізувати сон вдалося приблизно через місяць.

Волонтерська діяльність

Крім того, Сенцов поділився, що перші пів року було важко, бо він зрозумів, що потрібно скористатися увагою себе.

Пів року займався волонтерством для Міністерства закордонних справ України,
– розповів режисер.

За його словами, він спробував посилити інтерес до України, до протистояння з РФ і до українських політв'язнів.

Головна мета після звільнення

Головним для Сенцова є бачити Україну вільною, незалежною та заможною країною. "Деокупація Криму для мене є частиною великої мети – розбудови нормальної країни", – уточнив експолітв’язень.

Він також додав, що Україна не до кінця незалежна, "якщо частина нашої території окупована". А повноцінно вільною і незалежною Україна стане, коли відбудеться деокупація Криму та окремих районів Донбасу.

Зверніть увагу Сенцов зізнався, що банка, яку подарував Зеленському, була з портретом Порошенка

Хто такий Олег Сенцов?

Це відомий український режисер, якого 10 травня 2014 року разом з активістом Олександром Кольченком затримали в окупованому Криму. Російські окупанти звинуватили обох у підготовці терактів.

У 2015 році Сенцова засудили до 20 років російської колонії суворого режиму. 7 вересня 2019 року режисера разом з іншими 34 політв'язнями та військовополоненими моряками повернули в межах обміну полоненими з Росією.