Про це пише "Сноб", який опитав юних мітингувальників.

"Було дуже багато школярів 15-16 років. Я не розуміла, навіщо вони прийшли. Було відчуття, що заради хайпу. Але були там і люди, у яких в очах був розпач, бажання щось змінити", – розповідає 17-річна Єлизавета з Москви.

Називає вона себе дрібною сошкою, але, на її думку, це краще, ніж сидіти склавши руки.

Мені 17 років, я ще зародок соціуму. Але я можу висловлювати свою думку, нехай її навіть потім і спростують. Це все одно якийсь досвід. Більшість моїх друзів є аполітичними або матусиними політиками. У них немає усвідомленої політичної позиції. А я скоріше є спостерігачем. Мені просто було цікаво, як пройде мітинг. Але я не йду за конкретною особою – Навальним або ще кимось, – я йду за власними інтересами,
– стверджує дівчина.

За її словами, єдине місце, де можна дискутувати в Росії – це кухня, а підняти проблему на загальний огляд – це круто.

"А проблема глибока. У нас народ такий: школярі крадуть олівці, менеджери – гроші, навіть в Слідчому комітеті є корупція", – обурюється москвичка.

Також Єлизавета наголосила, що піде голосувати, щоб знати, що проголосувала, хоча і впевнена, що її голос не вартує нічого.

17-річний житель Мурманська Петро своєю чергою зазначив, що прийшов на мітинг, оскільки розчарувався у російській владі.

"Мене засмучує те, що можновладці крадуть і навіть не приховують цього. Я вийшов не тільки проти Медведєва, адже не один він краде. Це відбувається на всіх рівнях влади. Вдітак, для мене корупціонер – не одна людина, їхня ціла партія – "Єдина Росія", – наголосив хлопець.

Щоправда, мітинг не виправдав його очікувань, оскільки не було отримано відповіді від влади – "жодної реакції, окрім затримань".

За словами ж 17-річного Даниїла з Москви, він вийшов на мітинг, тому що виступає проти корупції в країні та йому боляче дивитися на людей, зарплатня яких становить 12-15 тисяч рублів.

На мітинг зі мною пішли друзі, всім по 15 років. Вирішили не брати з собою плакати, тому що в такому випадку підвищується ризик затримання. Але нас все одно затримали. Напевно, поліції просто потрібно було виконати свій план. Ми невдало вийшли з натовпу, потрапили поліцейським на очі, і нас пов'язали. Напевно, поліції просто потрібно було виконати свій план,
– розповів 15-річний Микита з Чебоксар.

За його словами, з ними проводив бесіду майор Алексєєв, і спершу сказав дзвонити батькам, однак згодом додав, що хлопці є схожим на підозрюваних, які вчинили якийсь злочин тиждень тому.

"Ми запитали, що за злочин, намагалися вивести його на чисту воду – адже було очевидно, що він придумав це хвилину тому. Але він вирішив відмовчатися, – повідомив 15-річний житель Чебоксар.

Крім того, Микита стверджує, що його батькам не подобається Навальний, однак йому імпонує цей політик і він готовий віддати за нього голос.

"Мене лякали проблемами в університеті, говорили, що я не вступлю. Лякали поліцією. Але я не боюся, що щось піде погано. Ми ж вийшли на мирний протест, все було законно. Багато знайомих запитують: навіщо ти туди ходив, що ти цим зміниш? Але я просто повинен був висловити свою громадянську позицію. Я йшов на мітинг, щоб проявити свою небайдужість до подій в країні, щоб побачити своїх однодумців. Нас прийшло близько 1 тисячі осіб", – зауважив 17-річний Микита з Канашу.

Також хлопець заявив, що на мітингу був з плакатом "Продай дачу – побудуй дорогу", оскільки в країні спостерігається жахлива ситуація з дорогами.

"Навальний – не головна особа протесту, але він є його символом. І я вірю в нього, незважаючи на те, що більшість моїх знайомих мене не підтримують. Я негативно ставлюся до дискримінації Навального з боку влади. Я вважаю, що всі кримінальні справи, які на нього було заведено – сфабриковано",– додав хлопчина.

Читайте також: Російські протестувальники позичили гасло Майдану

Нагадаємо, 26 березня у різних регіонах Росії люди вийшли на антикорупційні мітинги, до чого їх підштовхнуло опубліковане російським опозиціонером Олексієм Навальним розслідування про статки прем’єра РФ Дмитра Медведєва.

За даними опозиційного політика, кількість затриманих мітингувальників перевищила 1 тисячу осіб, а мітинги відбулись у 82 містах.