На закупівлі препаратів, які пацієнти мають отримувати безоплатно, держава витрачає мільярди гривень. І хоча для забезпечення людей необхідним лікуванням повністю державі в цілому і МОЗ зокрема ще треба попрацювати, але по багатьох напрямках захворювань вже можна отримувати ліки безоплатно.

Читайте також: Доступні ліки: як отримати препарати в аптеках безкоштовно

"Йдіть купуйте"

У громадській організації "Пацієнти України" розповіли історію Оксани із невеликого містечка на Донеччині. Її мамі діагностували гепатит С. Лікарка повідомила Оксані, що препаратів, закуплених за державний кошт, немає, а тому "йдіть купуйте лікування для мами".

Наша команда порадила Оксані написати інформаційний запит про наявність необхідних ліків у лікарні. Не минуло й тижня, як налякана такою "професійною" поведінкою Оксани лікар повідомила, що всі призначені пацієнтці препарати є в лікарні,
– повідомили "Пацієнти України".

Історія ця завершилася позитивно – мама Оксани отримує гарантоване державою лікування від гепатиту С. Але не всі пацієнти знають про свої права та про інструменти, за допомогою яких можна перевірити наявність ліків у медичному закладі. "Пацієнти України" розробили підбірку простих методів перевірки.

Читайте також: Українці самі платитимуть за медичні послуги, якщо не підпишуть угоду з лікарем

Як знайти ліки, яких "немає"

Існує кілька таких способів: подивитися наявність препаратів на платформі "Є-ліки", дізнатися інформацію про державні закупівлі ліків для певного захворювання і про поставки його в регіони на сайті МОЗ, перевірити наявність відповідного списку у самій лікарні або, зрештою, написати запит на ім'я головного лікаря вашого закладу охорони здоров'я.


Як знайти ліки, яких нібито "немає"

Ви можете самотужки перевіряти наявність ліків у медичних закладах. По-перше, сама лікарня зобов'язана вивісити список ліків, які має в наявності. Якщо його немає – пишіть інформаційний запит на ім’я головного лікаря, він має відповісти протягом 5-ти календарних днів. Знайте свої права та інструменти, які допоможуть їх захистити!
– прокоментувала ситуацію виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Ще є потрал liky.ua, де можна знайти потрібну область та лікарню і переглянути наявні препарати. Поки до сервісів додалися не всі області та медзаклади, але в МОЗ запевнюють, що поступово туди додаються нові. Головне – знати про свої права і хоча б спробувати добитися їхнього забезпечення. У випадку, якщо виникнуть додаткові труднощі чи нюанси, у ГО "Пацієнти України" готові консультувати і допомагати.

Читайте також: Як обрати сімейного лікаря: покрокова інструкція від МОЗ