В законі така "автоматична перевірка" визначається як система логічного та арифметичного контролю, детальніше про це Новіков розповів у прямому ефірі 24 каналу.

Зверніть увагу Глава НАЗК Новіков обвинуватив керівництво ДБР у спробах тиску

Він пояснив, що спочатку система звіряє дані окремих розділів декларації. Наприклад, людина вказує, що її доходи за минулий та поточний роки склали всього 1 мільйон. Водночас декларує придбання будинку за 2 мільйони.

Якщо є така невідповідність, система повідомляє, що декларація підлягає перевірці. Ми перевіряємо. Якщо встановлюємо порушення – ініціюємо порушення кримінальної справи,
– зазначив голова НАЗК.

Й додав, що система також звіряє дані, вказані в деклараціях, з усіма державними реєстрами, які містять зазначену у ній інформацію. Проте все ще існує проблема, яка полягає у низькій якості цих реєстрів.

"Ми сподіваємось, що завдяки роботі Міністерства цифрової трансформації реєстри будуть якіснішими, відповідно – автоматична перевірка декларацій також", – підсумував Новіков.

Що відомо про НАЗК:

  • Це – центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику. Його створення передбачив закон "Про запобігання корупції".
  • НАЗК має превентивну функцію, зокрема щодо перевірки декларацій державних службовців і стилю їх життя, розкриття будь-якої інформації з приводу фактів корупції чи зловживання посадою.
  • Запуск роботи антикорупційного агентства було однією з вимог ЄС для надання Україні безвізового режиму.
  • У 2019 році НАЗК повністю перезавантажили. Усіх попередніх членів звільнили та провели прозорий конкурс, на якому переміг Олександр Новіков.

Повний коментар Олександра Новікова: відео 24 каналу