Як українці відреагували на рішення Дарницького суду – читайте у матеріалі 24 каналу.

Важливо Садовий закликав книгарні не вилучати з продажу книгу Кіпіані про Стуса

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін назвав судову систему у сьогоднішньому вигляді раковою пухлиною, яка загрожує виживанню України. Він нагадав, що Дарницький райсуд Києва заборонив поширення без дозволу Медведчука книги "Справа Василя Стуса" через те, що у книзі нібито є фрази, що порушують честь і гідність Медведчука.

Телеканали Медведчука щодня видають в ефір якесь вигадане про мене лайно. Щодня. Нагадаю, що ключовим захисником судової пухлини є Вища рада правосуддя і Володимир Зеленський. Судова реформа останнього надає потворам з ВРП ще більше повноважень. Сьогоднішній український "суд" завжди захищатиме російську агентуру та інтереси олігархів і ніколи – закон,
– наголосив Шабунін.

У фейсбуці голова Центру протидії корупції розповів, що українці вже почали збирати підпис під петицією щодо ліквідації Окружного адміністративного суду.

Літературознавець та директор Музею Івана Франка у Львові Богдан Тихолоз закликав придбати та прочитати книгу Вахтанга Кіпіані.

Боротися з книжками й забороняти їхній зміст – погана прикмета. Історія всіх попередніх книжкоборців вельми повчальна. А Стус від того не змаліє аж ніяк,
– написав Тихолоз.

Ексголова Держмитслужби Максим Нефьодов переконаний, що саме рішення Дарницького суду доводить, що Україні потрібна судова реформа.

Шоумен та політик Сергій Притула лаконічно додав, що "Стус – вічний", натомість "Медведчук – тимчасове непорозуміння в історії України".

"Вахтангу Кіпіані вкотре дяка за титанічну працю і невтомну боротьбу з кремлівським сателітом і комуністичною шісткою! Усім президентам України "щира дяка" за формування такої судової системи, яка щоразу вміє здивувати пробиванням чергового дна", – написав Притула.

До теми Суд заборонив розповсюдження тиражу книги Кіпіані про Стуса

Ірина Юрковська також закликала прочитати книгу "Справа Василя Стуса".

Ви підіть і купіть цю книгу, хто ще не має. Візьміть і прочитайте. Ми зобов‘язані знати. Бачите, як через стільки років їх може жахати одна лише пам‘ять. Її суди заборонити не можуть. Поки що,
– додала вона.

Український історик Володимир В'ятрович зауважив, що рішення суду схоже на повернення у СРСР.

Актуально Суд заборонив поширювати книгу Кіпіані про Стуса: тираж розлетівся за лічені хвилини

Марина Данилюк-Ярмолаєва натякнула, що самвидав в Україні ніхто не скасовував.

Коли думаєш, що цензурування – це те, що Україна пережила, пережувала і виплюнула на смітник історії, – з'являється вічний Медведчук і через суд забороняє книгу Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса",
– заявила Данилюк-Ярмолаєва.

Що відомо про книгу про Василя Стуса

  • Книга Кіпіані вийшла друком ще у травні 2019 року. У ній зібрані ключові документи з колишнього архіву КДБ, які розповідають про те, як та за що насправді судили українського дисидента.
  • Медведчук був тоді державним захисником українського Стуса. Його звинувачують у порушенні адвокатської етики під час судового процесу. Однак сам Медведчук своєї провини не визнає.
  • Ще влітку 2019 року кум Путіна заявив, що звертатиметься до суду, аби той заборонив книгу. У ній представник ОПЗЖ знайшов "висловлювання, які не відповідають дійсності". Кіпіані назвав позов тиском на свободу слова.

Цитати, за які судився Медведчук  Інфографіка 24 канал
Цитати, за які судився Медведчук / Інфографіка 24 каналу