Уряд розробив календар підвищення пенсій на 2021 рік. Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

До речі Українцям не варто чекати на пенсії європейського рівня, – Зеленський

За словами міністерки соціальної політики Марини Лазебної, у січні мінімальна зарплата зросте до 6 тисяч гривень. Згідно зі стандартом, 40% від зарплати становить розмір мінімальної пенсії для людей, що старші 65 років та мають повний стаж – 30 – 35 років.

Як зростатимуть пенсії у 2021 році

  • З 1 січня для людей з повним стажем та старших 65 років мінімальна пенсія зросте на 300 гривень. Вона становитиме 2400 гривень.
  • У березні проведуть індексацію пенсій. Її параметри визначать у лютому, тому що індекс пенсій визначають, враховуючи 50% зростання зарплати в країні та інфляції 2020 року.
  • У квітні автоматично перерахують виплати для пенсіонерів, що працюють.
  • З липня пенсіонерам, що старші 75 років, підвищать пенсію на 400 гривень. Щоправда, лише тим, які мають стаж 20 років (для жінок) і 25 років (для чоловіків). Загалом таких пенсіонерів є понад мільйон. Також людям, що старші 80 років та мають 20 – 25 років стажу, доплачуватимуть по 500 гривень.
  • Крім цього, у липні зросте прожитковий мінімум. Тож усі понаднормові надбавки до пенсій, зокрема, за стаж, перерахують. Розмір щомісячної допомоги для догляду за одинокими пенсіонерами, що старші 80 років, збільшать до до 742 гривні.
  • У грудні знову заплановано підвищення прожиткового мінімуму до 1934 гривні. Це також приведе до збільшення пенсій.

Календар підвищення пенсій Інфографіка Кабміну
Календар підвищення пенсій / Інфографіка Кабміну

Наразі в Кабміні рахують, як фінансово забезпечити таке підвищення.

Будемо гарантувати підтримку Пенсійного фонду з боку бюджету. Головне зараз – показати людям календар, щоб вони знали, що держава про них дбає,
– додала Лазебна.

До слова, в Україні є близько 11,3 мільйона пенсіонерів. Станом на 15 вересня 2020 року розмір мінімальної пенсії становить 1712 гривень. Проте з 1 грудня вона зросте до 1769 гривень. Це буде третє заплановане підняття пенсій за рік.

Середні пенсії за категоріями в Україні інфографіка
Середні пенсії за категоріями в Україні / Інфографіка 24 каналу