Також 3 роки тому Петро Порошенко внесе на розгляд ВРУ проект Закону щодо скасування позаблокового статусу. У Держдумі Росії запропонують створити фонд підтримки російських найманців, які воюють на Донбасі. Терористи "Донецької республіки" заявлять про поетапне введення смертної кари на окупованій території.

В Донецькому аеропорту продовжуватимуться бої. Глава Чечні Рамзан Кадиров може попросить президента Росії відпустити його на Донбас "вбивати шайтанів". В Росію припинять поставки продукції такі бренди як Zara, Calvin Klein, Michael Kors, IКЕА та багато інших. Швейцарія приєднається до санкцій ЄС проти сепаратистів.


Донецький аеропорт

В середині грудня 22 вантажівки фонду Ріната Ахметова зупинять бійці батальйону "Дніпро-1". Вони заявлять, що знайшли в гуманітарці Ахметова термобілизну і бушлати призначені для бойовиків. Невдовзі з’явиться інформація, що окремі добровольчі батальйони домовились блокувати проїзд "гуманітарних конвоїв".

Читайте також: Як політики використали учасників Майдану та АТО у парламентських виборах

Вони обіцятимуть не пропускати через українські блокпости гумконвої Ахметова та будь-які інші вантажівки і вимагатимуть посадити у кожну машину по журналісту, повісити на кожну жовто-блакитний прапор а також звільнити полонених сепаратистами добровольців

Незважаючи на це колони ахметівської гуманітарки продовжать їздити на окуповану частину Донбасу і далі. І на початку 2017 в одному з них знайдуть радіостанції Vertex та складові до них. Суд арештує радіостанції та їх комплектуючі, а також два автомобілі. Служба безпеки навіть відкриє кримінальне провадження по цій справі

Крім фонду Ахметову належить найбільша фінансово-промислова група країни серед підприємств якої є зокрема і більшість тепло-електро станцій та обленерго (зокрема київське – а кому по-вашому ви платите за опалення?), а також футбольний клуб "Шахтар" і телеканал "Україна".


Ринат Ахметов

Склад одного продуктового набору постійно міняється. Але приблизно він такий: кілька у томаті, паштет, макарони, пшоно, вівсянка, мука, горох, олія соняшникова, цукор.

Приблизна вартість набору складає 200 гривень. Одним таким набором людина може нехай і поганенько, але харчуватися 1-2 тижні. Найбільшим центром розподілу продуктових наборів тривалий час була окупована "Донбас-арена".

Цього року бойовики захопили її, а також інші підприємства олігарха на окупованому Донбасі. Це закінчило роботу фонду Ахметова за лінією розмежування, як і більшості його бізнесів. Але не зробило його відчутно біднішим, або менш популярним.

Вигідна для енергетичних компаній Ахметова схема Ротердам+ за якою вугілля для ТЕС купується за цінами європейських ринків дозволила йому швидко відновитися від втрат, завданих війною його бізнесу.

Читайте також: Чому іноземці, які воюють за Україну, не можуть отримати громадянство нашої країни

А один з найбільших каналів країни, який щодня співає оди благодійному фонду свого власника у випусках новин і навіть серіалах – дозволив йому мати високу і доволі позитивну впізнаваність на Донбасі.


Гуманітарна допомога фонду Ахметова

І тамтешніх жителів можна зрозуміти, адже грабували їх при різних владах, але мало хто вкладав частину награбованого в інфраструктуру регіону чи у масштабну програму з роздачі гречки. На початку війни Рината Ахметова називали хазяїном Донбасу і людиною, яка мала безпрецедентний вплив на все від економіки регіону до чиновників і силовиків усіх рівнів.

Саме з його впливом і фінансуванням пов’язують прихід до влади Віктора Януковича. І часто саме його нечітку позицію на початку війни називають одною з причин окупації Донбасу. Існує думка, що на самому початку війни, коли Росія завозила на Донбас іще не танки а натовпи гастролерів для створення атмосфери народного бунту, Ринат Ахметов цілком міг би вплинути на ситуацію і зупинити її іще на самому початку. Але чомусь не став. До травня 2014 року він фактично мовчав і спостерігав за ситуацією.

Можливо йому здалося, що отримання регіоном більшої автономії дозволить йому іще сильніше збільшити там свій вплив. Можливо причини були інші, але Ахметов одумався, коли уже було занадто пізно.

Коли Донецьк уже був остаточно окупований, а навколо Слов’янська уже йшла справжня війна Ринат Ахметов записав відео звернення, яке багато у чому стане пророчим: про крах, ніщету, врємя покажет і питання "хто ці люди? "

З 90-х років різні кримінальні елементи незаконним шляхом захоплювали підприємства Донбасу і владу у цьому регіоні. У 90-х багато людей називали головним із них саме пана Ахметова. А три роки тому це відбулося знову, тільки тепер уже з його підприємствами. Різниця лише в тому, що нова влада Донбасу виявилася жадібнішою і не роздає а просто розкрадає гуманітарку.

Діяльність фонду Ахметова на окупованій території припинилась. Можливо колись вона відновиться. Але дуже б хотілося, щоб якщо це станеться нарешті були побудовані передбачені законом гуманітарні майданчики, на яких фури його фонду можна було б розвантажити і оглянути їх реальний вміст.

Як би то не було, але мені нічого не відомо про допомогу фонду Ахметова нашій армії, три роки тому, коли фури з його гуманітаркою будуть зупинятимуть добровольці, а на Донбас арені роздаватимуть гуманітарку у донецькому аеропорті будуть точитися запеклі бої. Через місяць останні українські солдати та добровольці вийдуть з нього. Але багато з них залишаться там назавжди.

Прямо зараз в усіх кінотеатрах країни ви можете подивитись фільм "Кіборги". Перший якісний український художній фільм про війну. Фільм побудований на реальних подіях і діалогах. Кожен з його героїв – це збірний образ з кількох самих різних людей, які захищали аеропорт і яких згодом назвуть кіборгами.


Постер фільму "Кіборги"

Читайте також: Які заслуги російських журналістів у війні на Донбасі

Наш фонд разом із фільмом "Кіборги" починає акцію "я не байдужий". Щоб прийняти у ній участь достатньо купити квитки і написати враження про фільм у соцмережах з ось таким хештегом.

П’ять гривень з кожного квитка підуть на допомогу сім’ям загиблих у донецькому аеропорті. Але назва акції значно ширша. Вона про те, що нам не все одно. Що ми пам’ятаємо і ніколи не забудемо ціну, яку заплатили солдати за мир та спокій у наших містах.

Повірте мені, я дуже вибагливий до кіно. Але цей фільм триматиме вас з першого до останнього кадру. І, коли почнуться титри ви будете плескати до того, як у залі увімкнуть світло. Ми можемо скільки завгодно говорити про політику, але головною подією у нашій країні лишається війна.

А головними героями – ті хто своїм тілом відгородив нас від навали орди зі сходу. Саме їм і присвячено цей фільм.