Укріплений кордон, який прозвали "Берлінською стіною" був одним із найвідоміших символів Холодної війни та поділу Німеччини. Мур відокремлював Західний і Східний Берлін, та навколишні райони Німецької Демократичної Республіки. З 1962 року комплекс регулярно переобладнували, розширювали та неодноразово добудовували протягом наступних 28 років.

Берлінський мур повинен був скоротити кількість біженців з НДР до Західного Берліна. Адже з кінця 1950-х років з НДР на захід перейшло близько двох мільйонів осіб. Бетонна стіна заввишки до п'яти метрів мала сторожові вежі та була вкрита колючими дротами.

Довжина муру, що розділяв місто, сягала 45 кілометрів, крім того — ще 120 кілометрів укріпленого кордону навколо Західного Берліна відділяли його від решти території Німецької Демократичної Республіки.

Читайте також:Гітлер та НЛО: чи причетні прибульці до кривавого "успіху" фюрера

Під час спроби перетнути "німецько-німецький" кордон з життя пішло чимало людей. Здебільшого вони гинули від пострілів прикордонних снайперів НДР або від вибухів на мінному полі всередині "стіни".

Кількість загиблих коливається між 274 і 1613, залежно від джерел та дослідницьких організацій. Берлінська стіна простояла до 9 листопада 1989 року. Після падіння комуністичного режиму в НДР мур було зруйновано громадянами Берліна і розібрано на сувеніри.