Зрештою нічого дивного немає: у 2017 році Україна стала лідером європейського імпорту лиж: півтора мільйона штук такого інвентарю та 730 тисяч сноубордів роз'їхалися світом. Дивує лише факт, що всі вони були виготовлені на одному підприємстві, в містечку Мукачево.

Читайте також: Як Стефан Кульженко зберіг для нащадків вигляд Києва у ХІХ столітті

На Закарпатті лижі здавна були засобом пересування поміж засніжених гір. Сюди приїздили відпочити на гірськолижних курортах, а у 1939 році навіть побудували у Воловці трамплін для стрибків. У 1944 році у Мукачеві відкрили підприємство з виготовлення дерев'яних меблів, лиж та санчат. Коли ж радянські війська приєднали Закарпаття до України, наказали зосередитися саме на спортивному інвентарі. Уже в 1947 році тут виготовили 50 тисяч пар лиж, а далі обсяги тільки зростали.

Трамплін для стрибків у Воловці
Трамплін для стрибків у Воловці

У 1979 році мукачівські лижі "Бескид" із сибірської берези та канадського горіха прославилися на весь Радянський Союз. Тоді семеро учасників полярної експедиції уперше в історії людства досягли Північного полюса на лижах із рюкзаками за плечима. Це 1500 кілометрів за 76 днів. Затія була ризикованою: для підстраховки кожен учасник взяв із собою по додатковій парі лиж.

Проте мукачівці не підвели: до запасної пари звернулися тільки раз, бо втопили одну в перший же день експедиції. Кадри з полюса, на яких лижі справляються з тріщинами та крутими підйомами, стали чудовою рекламою для підприємства, адже були не зі спеціального замовлення для полярників, а зі звичайної масової партії.

Згодом Мукачівська експериментальна лижна фабрика перетворилася на "Мукачівську лижну фабрику "Тиса", яка у 1995 році разом із австрійською фірмою "Фішер" відкрила спільне підприємство «Фішер-Мукачево». Австрійці мають завод і у своїй країні, але саме на Мукачево припадає 85 % усього виробництва.

Підприємство
Робота на підприємстві "Фішер-Мукачево"

Тут приблизно 80 моделей гірських лиж, спортивно-бігових – понад сотня. Частину з них виробляють традиційно з дерева: для цього найкраще підходять бук, береза та тополя. Шари цієї деревини склеюють та пресують, а потім вирізають лижу.

На створення однієї деталі з дерева йде днів 20, а от з поліуретану – у 2-3 рази швидше. Між іншим, готова лижа не має пари, – її підбирають. На спеціальному станку перевіряють її жорсткість, а потім серед інших лиж шукають інвентар із подібним показником.

Читайте також: Як українець Афанасій Середин-Сабатін став першим європейським архітектором у Кореї

Тільки лижами у Мукачеві не обмежуються, Зараз тут виробляють гірськолижні черевики, лижо-ролери та ключки (якими грають, зокрема, хокеїсти Національної хокейної ліги). Усі свої товари мукачівці експортують у 43 країни світу.