Посилені заходи безпеки та довжелезні черги. Сьогодні, 21 грудня, активність виборців у Каталонії була дуже високою. У поліції кажуть, що волевиявлення минуло спокійно.

Читайте також: Міжнародна панорама: чим жив світ у 2017 році

Місцеві вибори до парламенту відбулися без екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона. Після провального референдуму за незалежність іспанського регіону він переховується у Бельгії. А голосувати поштою йому заборонили. Та сьогодні він звернувся до каталонців.

Це ненормальні вибори, коли кандидати перебувають за ґратами або у вигнанні. У нас відібрали контроль за інституціями. Та це важливий день для майбутнього Каталонії. Ми сподіваємося, що результати голосування дозволять нам знову взяти ситуацію під контроль і припинити дію статті 155 Конституції Іспанії,
– сказав відсторонений президент уряду Каталонії Карлес Пучдемон.

За 135 місць у парламенті Каталонії борються шість основних політичних партій. Вони розділені на два табори – прихильники відокремлення регіону і прихильники єдності Іспанії. Та жодній зі сторін перемоги не пророкують, тож представникам обох таборів, вочевидь, доведеться формувати коаліцію.

За даними опитувань, найбільше голосів отримають "Ліві республіканці Каталонії", які виступають за незалежність. На другому – партія "Громадяни", яка хоче єдності з Іспанією. А на третьому – політсила Пучдемона "Разом за Каталонію". Вони надій на перемогу не покладають.

Востаннє я тут голосував 1-го жовтня у день референдуму. Каталонці не бояться голосувань. Навпаки, так ми приймаємо наші важливі рішення. І сьогодні – великий день демократії та гідності,
– зазначив кандидат від партії "Разом за Каталонію" Джорді Турулл.

Політична криза в Каталонії почалася 1 жовтня, коли там відбувся референдум за незалежність. Силовики намагалися його зірвати, тоді травмували сотні людей. Каталонський уряд заявив, що 90% виборців проголосували за незалежність від Іспанії. Влада ж Іспанії оголосила референдум незаконним. Парламент і уряд Каталонії розпустили, а управління регіоном взяв на себе Мадрид. 13-х політиків-сепаратистів звинуватили у повстанні та заворушеннях. Двоє з них перебувають за ґратами, а шістьох – випустили під заставу.