Відомо, що напередодні по обидва боки океану різко відреагували на появу проекту закону про НАБУ в парламентському розкладі. Згідно з документом, Верховна Рада шляхом голосування мала б змогу звільнити керівників антикорупційних відомств. Міжнародна спільнота різко відреагувала на такі дії політиків, зазначивши, що це не допоможе Україні подолати хабарництво.

Читайте також: Депутати прокоментували законопроект щодо керівників антикорупційних органів

Різку критику законопроекту оприлюднив директор аналітичного Центру Байдена при Пенсильванському університеті Майкл Карпентер, який працював у Пентагоні.

Якщо Рада голосує за зняття голови Антикорупційного комітету та директора НАБУ, я рекомендуватиму припинити будь-яку урядову підтримку України з боку США, включно з безпековою. Це безчестя,
– заявив Майкл Карпентер.

Зняття законопроекту з порядку денного викликав шквал коментарів в Європі та США. Так, екс-представник НАТО Андерс Фон Рассмусен надіється, що цей документ ніколи не повернеться.

"Надає впевненості те, що "закон НАБУ" було знято з порядку денного Верховної Ради і, сподіваюсь, він ніколи не повернеться. Україна має бути віддана реформам, особливо, подоланню корупції", – зазначив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Окрім цього, глава МВФ Крістін Лагард закликала забезпечити незалежність НАБУ. Вона зазначила, що подолання корупції є ключовою вимогою Європи до України.

"Ми глибоко стурбовані недавніми подіями в Україні, які можуть повернути назад досягнутий прогрес у справі створення незалежних інституцій для вирішення проблеми корупції на високому рівні, включаючи Національне антикорупційне бюро України та Спеціальну антикорупційну прокуратуру", –заявила Крістін Лагард.

Нагадаємо, народні депутати Артур Герасимов від БПП та Максим Бурбак від "Народного фронту" подали проект закону, за яким директора НАБУ можна звільнити без аудиту. 7 грудня депутат Мустафа Найєм заявив, що документ зняли з порядку денного.