Прихильники легалізації стверджують, що громадяни мають право захищати себе від загарбників і криміналу за допомогою зброї. Противники, а серед них багато представників влади, вважають, що легалізація зброї призведе до сплеску насильства. Тим часом, самі політики отримують чимало пістолетів та автоматів від силових відомств, як нагородну зброю.

Читайте також: Геращенко зробив гучну заяву щодо перебування на посаді радника Авакова

Благодійна допомога може бути різною і навіть у вигляді зброї. Так Сергій Пашинський – депутат від партії "Народний фронт" має штурмову гвинтівку українського виробництва Ford 224 та сучасний пістолет австрійської фірми – Glok 19. Вогнепальну зброю нардеп Пашинський отримав від свого однопартійця з "Народного фронту" Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, як нагородну зброю. Але, окрім Пашинського, міністр нагородив ще чимало людей стволами іноземного виробництва.

У своїх численних інтерв'ю Аваков стверджував – на закордонну зброю його відомство грошей не витрачало. Більш детальну інформацію про те, кого і якими пістолетами нагороджено у МВС відмовляються надавати. Міністр Аваков опублікував лише кількість – 1322 одиниці нагородної зброї.

За 2014-2015 роки 113 пістолетів, виданих Арсеном Аваковим, як нагорода, це зброя іноземного виробництва. Ці стволи у МВС для нагородження передає приватна компанія "ІБІС"

З 2014 року з новим Законом "Про запобігання корупції" передача майна, майнових прав, будь-яких інших речей органам державної влади суворо заборонена. Це пряма корупція. Тобто безоплатна передача органу державної влади чи посадовій особі зброї розцінюється як корупція,
– розповідає адвокат Віталій Коломієць.

Натомість у МВС не бачать жодних проблем з передачею зброї у вигляді благодійної допомоги. І, як доказ, показують звіт, де вказано, що з періоду 2015 по 2017 рік міністерство отримало допомогу від компанії "ІБІС" на суму близько 3 мільйонів 400 тисяч гривень.

Чому компанія займається такою благодійністю і як до цього ставиться керівництво – дивіться у журналістському розслідуванні "Слідство.Інфо".