– Вища рада правосуддя – ключовий орган системи судочинства України. Він є останньою ланкою у суддівській кар'єрі та саме цей орган може, як призначити людину на посаду судді, так і звільнити її.

Читайте також: Як Вища рада правосуддя карає суддів, які виносять невигідні рішення

– У цьогорічному з'їзді делегатів беруть участь 273 судді, що майже вдвічі менше, ніж за минулі роки. Це пов'язано з судовою реформою, за якою число суддів з восьми тисяч скоротилося до п'яти тисяч.

– Дуже важливо, що на сьогодні Вища рада правосуддя підпорядковується не судовій владі, а іншим гілкам влади, зокрема виконавчій та безпосередньо Президенту України.

– Суддів до Вищої ради правосуддя обирають за допомогою таємного голосування. Після підрахунку голосів оголошується переможець, якого одразу і затверджують на з'їзді. Звичайно, якщо простий суддя, наприклад, з районного суду захоче стати членом ВРП і висуне свою кандидатуру, то він отримає до десяти голосів зі 140 необхідних.

– Фактично, кандидати, яких ми називаємо у суддівській спільноті "узгодженими" рекомендуються іншим для обрання їх на посаду. Таким чином, окремі кандидати узгоджуються головами касаційних і апеляційних судів.

– Проблема в тому, що судді не знають один одного, а отже легко піддаються впливу. Натомість я намагаюся донести істину: "узгоджений" кандидат буде захищати свої інтереси, а також інтереси тих, хто довів їх до влади.

Більше – дивіться у програмі.