Про це Надія Полховська розповіла у програмі "Справа детектива".

Читайте також: "Газова справа Онищенка": перші результати у цифрах

Схема полягала у купівлі природного газу українського видобутку за заниженими цінами і подальшого його перепродажу вже за ринковими цінами реальному сектору економіки. В Україні існує Державно-приватне партнерство, суть цього інституту полягає у тому, що приватні компанії можуть інвестувати грошові активи у видобуток природного газу в родовища, які належать державним компаніям.

Основна суть Державно-приватного партнерства полягає в тому, що прибуток з такої діяльності повинен бути розподілений 50 на 50 між державною та приватною компаніями. Приватна компанія повинна ще сплатити із доходу податок. Але організатори цієї схеми не мали бажання ділитися ні з державною компанією, ні сплачувати податки.


Продаж природного газу

На той час ринкова вартість 1 тисячі метрів кубічних природного газу становила 7 тисяч гривень. Проте суть цієї схеми була у тому, що газ державного видобутку реалізовувався на фіктивних аукціонах за ціною, наприклад, 2,5 тисячі гривень за метр кубічний. В подальшому фіктивні компанії, які також були під контрольні організатору злочинної організації, були переможцями на цих аукціонах. А отриману сировину – природний газ – продавали вже приватним компаніям, реальному сектору економіки, за ціною 6 тисяч 900 гривень за метр кубічний. Тому ця різниця в 4 тисячі гривень поступово накопичувалася і осідала на рахунках компаній підконтрольних організатору злочинної організації.


Схема Онищенка

За даними слідства, компанії, які були залучені в цій схемі, в основному були всі підконтрольні організатору. Він використовував їх для того, аби в кінцевому результаті збагатитися і заволодіти державними коштами. Якщо говорити про реальні гроші, які він отримував, то це є та різниця, яка накопичувалася і проходила цілий ланцюжок фіктивних підприємств. В кінцевому випадку вони направлялися на рахунки компаній його резидентів в офшорах або переводилось в готівку, яку він вже отримував і використовував на власні потреби.

Що таке "газова справа"?Це умовна назва кримінального провадження за фактом розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування". ПАТ "Укргазвидобування" є найбільшою українською компанією, що займається видобутком природного газу та газового конденсату, і в ходить до структури національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Газова справа – одна з перших справ, яку розслідували детективи НАБУ спільно з прокурорами САП. Організатором цієї корупційної схеми, за даними слідства, виявився народний депутат України VII – VIII скликання Олександр Онищенко. ЗМІ часто називають це кримінальне провадження "справою Онищенка" – за прізвищем її організатора, а саму схему "газовою" чи "схемою Онищенка". Наслідком дії цієї корупційної схеми стали збитки державі у розмірі приблизно 3 мільярдів гривень.

Відео інтерв'ю з Надією Полховською в програмі "Справа детектива" з Олександрою Дрік