"На запуск опалення необхідно 10 днів. Ми працюємо в тих зобов'язаннях, які на себе взяли. Тому, будь ласка, в моєму будинку тепла немає. Ми теж повинні розуміти, що є технологічні норми, щоб запустити тепло", – повідомив заступник голови Київської міської адміністрації Петро Пантелеєв.

Читайте також: Опалювальний сезон: Зубко розповів про перспективу скорочення споживання газу вдвічі

На вулиці + 2, а 20 % будинків Києва без тепла. У мерії обіцяють, батареї таки стануть теплими. Але навіть успішний старт не означає успішного фінішу. Цей сезон, кажуть експерти, буде не простим. В українській енергетичній системі тепло та електрика – не роздільні поняття. Обидва ресурси напряму залежать від того, чи є вугілля. А цього року його критично мало.

Десь мільйон 100 тонн на складах теплоелектростанцій. Це дуже мало. Ми ніколи не входили в осінньо-зимовий максимум з такими мінімальними запасами вугілля. Все залежить, яка в нас буде зима,
– зазначив міністр палива та енергетики України 2005 – 2006 років Іван Плачков.

За оцінками експертів, цьогоріч вугілля накопичили на 35 % менше, ніж в цей же період 2016 року. Чорне золото везуть з Південної Африки, США та Росії. Однак цього все одно не достатньо – не вистачає мінімум 2 мільйони тонн.

"Для того, щоб ми не знижували запаси на складах і забезпечували потребу в цей холодний період, щоденно має приходити близько 85 – 90 тисяч тонн вугілля на наші електростанції", – пояснив в.о. директора ДП НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук.

Читайте також: Вартість газу в новому сезоні: Міненерго заявило про відсутність підстав для перегляду ціни

Причин дефіциту декілька: втрата шахт на території ОРДЛО, падіння видобутку вугілля, та й у Польщі уже його не придбаєш. Цього року у західних сусідів теж скрута – самі змушені купувати ресурс. Бракує не лише антрациту, але навіть вугілля газової групи. Приміром, ДТЕК вже готується до заокеанських поставок.

Щоб не було віялових відключень, як у 2014 році, Україна підготувалась до найгіршого сценарію і запаслась газом. Якщо ТЕС спалять все вугілля, держава може позичити електрику в Білорусі, щоправда, тільки 200 МВт потужності. Якщо цього не вистачить, електростанції перейдуть на природній газ. Для цього "Нафтогаз" вже законсервував близько 17 мільярдів кубів. Але такий метод і декілька разів дорожчий, тепло буде на вагу золота.

Тоді включається інший варіант – це використання природного газу, якого вдосталь. Другий варіант – аварійні відключення, щоб зберегти енергосистему, як єдиний цілісний комплекс,
– розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Спрогнозувати, чи зростуть тарифи на електрику та тепло нині не можливо. В НКРЕКП, органі, який регулює тарифи, із 7 членів нині працює лише 4, а через місяць повноваження закінчуються ще в двох. Тому вся надія лише на теплу зиму і регулярний імпорт.