Це дозволить прикордонникам на паспортному контролі одразу побачити, чи не перебуває людина в міжнародному розшуку. Одним із перших, хто обзавівся новою системою контролю, став столичний аеропорт "Київ".

Читайте також: Ласкаво не просимо: візовий режим з Росією має бути

"Для сканування відбитків пальців ми будемо просити іноземців п'ять пальців. Спочатку чотири пальці правої руки, потім один великий палець. Це все, що потрібно буде для сканування", – зазначив начальник управління зв'язку ДПСУ Олександр Король.

Система приєднана до бази Інтерполу. І якщо людина перебуває в міжнародному розшуку, то сканер одразу це виявить.

Фіксування біометричних даних вводиться не стільки для цивілізовних країн, як для тих, з якими Україна має проблеми.

Це для тих країн, з якими у нас постійно виникають інциденти. Маємо підґрунтя припускати, що є великий потік людей, які бажають потрапити в Україну з сумнівною репутацією та сумнівними цілями. То тут ми застосовуватимемо цей спосіб,
– зазначив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Звичайно, передусім це стосується Російської Федерації. І, за словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, саме на російсько-українській ділянці кордону перш за все встановлюватимуть ці сканери. Кремль уже засудив це рішення України.

Дуже нервують росіяни, які розповідають, що це принижує їх гідність. Вибачте, тих, хто так діє на сході нашої країни, в Криму, гідності взагалі не існує і там нема чого принижувати, – заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Читайте також: Шпигун Росії у Кабміні: Гройсман відреагував на затримання свого перекладача

До речі, саме запровадження Україною біометричнрого контролю, на думку влади Росії, стало причиною виведення їхніх офіцерів зі спільного центру контролю припинення вогню на Донбасі. У РНБО кажуть, що це лише формальна причина.

Жодних реальних причин для припинення роботи російських представників в СЦКК не існує. Причини виключно політичні, причини виключно провокативні. Це виборча кампанія Путіна. Ніяких поступок не буде,
– наголосив Турчинов.

На сьогодні вже 157 пунктів пропуску обладнані системою біометричного контролю. Повноцінно вона запрацює з 1 січня нового року.