Вони бояться, що колишні посадовці, олігархи, депутати та працівники спецслужб зможуть багато розповісти про методи, які використовує російська влада для підриву демократичних цінностей на Заході.

Читайте також: Яке завдання мав третій підозрюваний у справі Скрипаля: відомі деталі

12 березня у Лондоні антитерористичну бригаду терміново викликали до приватного будинку в північній частині британської столиці. Там виявили без ознак життя друга Березовського та колишнього заступника директора "Аерофлоту" Миколи Глушкова. Британська поліція встановила: росіянина вбили.


Микола Глушков

Він з 1996 до 1999 року був заступником директора "Аерофлоту". За час роботи він з’ясував, що держава використовувала авіаперевізника для своїх шпигунських операцій за кордоном. Три тисячі з чотирнадцяти тисяч робітників компанії працювали на російські спецслужби.

У 2004 році Глушкова засудили в Росії до ув’язнення на три роки і три місяці за розкрадання коштів. У 2010 він виїхав до Великої Британії, де отримав політичний притулок. Американське видання Wall Street Journal встановило: Глушков планував найближчим часом оприлюднити у суді Лондона докази використання російським ФСБ співробітників "Аерофлоту".

Колишній фінансовий директор головних російських авіаліній готувався до судового розгляду у суді Лондона. Він сказав друзям, що це доведе його невинуватість щодо фінансових обвинувачень, висунутих російською владою, і викриє "Аерофлот" як прикриття для російських служб безпеки,
– писало видання.

Друга Глушкова – Бориса Березовського, який активно критикував Володимира Путіна, знайшли без ознак життя у власному будинку на півдні Великої Британії у березні 2013 році. Британські слідчі так і не змогли встановити причини смерті російського олігарха.


Борис Березовський

Трохи менше ніж за два тижні до смерті Глушкова два російські ГРУшники здійснили напад на колишнього розвідника Сергія Скрипаля і його доньку у Солсбері. Британські правоохоронці змогли довести причетність росіян до нападу.

Як ми заявляли про це у березні, тільки у Росії є технічні засоби, практичний досвід та мотив для здійснення цієї атаки,
– наголосила прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей.

Російські спецслужби полюють за критиками і викривачами Кремля не лише у Великій Британії. У 2015 році при загадкових обставинах у Вашингтоні загинув колишній міністр ЗМІ Росії і засновник пропагандистського телеканалу Russia Today Михайло Лесина.


Михайло Лесин

Американські слідчі встановили, що причиною смерті стали тупі удари по шиї, тулубу, верхніх та нижніх кінцівках. А журналісти видання Buzzfeed з’ясували, що Лесина забили до смерті російські спецназівці, оскільки той планував дати свідчення ФБР щодо роботи Russia Today.

Я можу вам сказати, що ніхто в бюро не вірить, що цей хлопець напився, впав і помер. Всі вважають, що його замучили, і що Путін або Кремль стоять за цим,
– сказав агент ФБР заявив BuzzFeed News минулого року.

У березні 2017 року кіллер розстріляв колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова просто у центрі Києва. Російський політик за рік до цього емігрував до України. Він давав свідчення у справі про держзраду Януковича. Нападника застрелив охоронець Вороненкова.


Денис Вороненков

Москва жодних звинувачень на свою адресу не визнає. Кремль навіть намагається звинуватити владу інших країн у некомпетентності і небажанні брати до уваги російські аргументи.

Західні ж держави зі свого боку продовжують посилювати санкції проти Росії у спробі змусити російську владу грати за правилами демократії. Втім авторитарний режим країни-агресора не зважає на це і не змінює своєї політики.