Таку думку 24 каналу висловив політичний експерт Андрій Вігірінський.

Читайте також: Українська та російська церкви: хто кому матір і до чого тут Томос

Експерт зауважує: РПЦ на 15 жовтня вже запланувала в Мінську проведення синоду, де, швидше за все, від’єднається від Вселенського патріархату. За словами Вігірінського, після надання Українській церкві Томосу вплив РПЦ звужується, а московського патріарха Кирила обмежили в повноваженнях, скасувавши лист від 1686 року, який надавав право патріарху Московському назначати Київського митрополита, обраного духовним собором єпархії.

Обмеження ролі РПЦ породить політичні заяви Росії про те, що Захід втручається в релігійні питання. Про черговий заколот і переворот в Україні за допомогою західних спецслужб, які насильницьким шляхом насаджують релігійні переконання. Тому на свято Покрови 14 жовтня в Україні варто очікувати акцій незгоди прихожан УПЦ МП з рішенням Синоду Вселенського патріархату. Питання їхньої радикальності – відкрите та найбільш загрозливе. Тому що ці акції можуть носити жорсткий характер. Не виключеними є й сутички та кровопролиття,
– зазначає Вігірінський.

Читайте також: Ще один потужний крок отримання незалежності від Москви, – Садовий про Томос для України

На думку фахівця, виникає питання щодо організації об’єднавчого Собору церков. Тому що за сильного внутрішнього загострення – за умови масових акцій протесту вірян його буде нелегко провести. Крім того, може бути ще один сценарій. Під приводом захисту православних можлива інтенсифікація бойових дій на Донбасі.

У ситуації з наданням Томосу єдине питання в тому, наскільки щирий політик у своїй вірі, який бере в цьому участь. Якщо все заради церкви, то не треба на цьому робити політичну рекламу. Бо тоді ми мало чим відрізнятимемося від середньовічної Європи, де влада монархів і влада церкви були об’єднаними. Церква управляла розумом, а монархи – фінансами та державою,
– наголосив Андрій Вігірінський.

Про рішення щодо Томосу дивіться у відео:

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

На засіданні Синоду також було ухвалене рішення про зняття анафеми з партріарха УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія і визнання їх канонічними.

Як пояснив сам Філарет, це дає можливість УПЦ КП об’єднатись з архієреями московського патріархату та з автокефальною церквою (УАПЦ), щоб створити в Україні єдину православну церкву.

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні? 9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року.

Про зібрання Собору вже найближчим часом оголосив глава УПЦ КП Філарет.

Що таке Томос? Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.