Згодом виявилося, що робив це Олександр (так назвав себе українець) за підтримки місцевого депутата Пітера Омцігта. Історію про це написало місцеве видання NRC. При цьому у розповіді українець вдався до відвертої брехні.

Читайте також: Жодних сумнівів, що до збиття "Боїнга" над Донбасом причетна Росія, – Bellingcat

Так, за словами Олександра, він бачив український літак над місцем, коли збили малайзійський Boeing. При цьому перед тим він заявляв у свідченнях Міжнародній слідчій групі (JIT), що сам очевидцем цих подій не був, а все бачила його дружина. Однак нідерландський депутат в смс-повідомленні "провів інструктаж" що і як має говорити Олександр на цій зустрічі. В тому числі і про те, що він був очевидцем цих подій.

Однак, як пише видання, присутні на зустрічі не повірили словам "очевидця", зазначивши, що в них не виникає сумніву результати офіційного розслідування, які підтверджують, що літак збили з російської ракети "Бук". При цьому нагадали, що саме Росія першою відстоювала заяву про те, що це український літак збив пасажирське судно.

Варто зазначити, що у Нідерландах Олександр попросив політичного притулку. Однак є підозра, що він свого часу воював на стороні бойовиків на Донбасі. Тож після того, як він закінчив свій виступ словами "як же далі жити і куди подітися?", один з присутніх професорів Арно Аккерманс запропонував йому відправитися "у головний департамент дезінформації Путіна".

Читайте також: Як Задорнов "любив" Україну: цинічні жарти коміка про криваві події у відео

Голландські журналісти застерігають, що Росія може посилити свій тиск на родичів загиблих такими "очевидцями", дезінформуючи їх.