Національне антикорупційне бюро. Його створенню раділи прості українці, міжнародні кредитори і навіть влада. Аж поки бюро не взялося виконувати свої прямі обов'язки – ловити корупціонерів. Відомство не боялося братися за ТОП-посадовців, зокрема, депутата Миколу Мартиненка, сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова, голову ДФС Романа Насірова.

Читайте також: Депутати різко відреагували на скандальний законопроект про НАБУ

І ось тут виникли проблеми. Генпрокуратура, яка мала б сприяти розслідуванням, почала вставляти палки в колеса. Спершу просто критикувала, потім почала перешкоджати роботі бюро і навіть зривати спецоперації. СБУ з дозволу Генпрокуратури затримала агента НАБУ за підозрою у провокуванні хабаря. Згодом з'ясувалось, що детектив працював під прикриттям: бюро планувало викрити злочинне угруповання в Держміграційній службі.

Наша операція, на жаль, припинена. Це те, що можна стверджувати. Представники СБУ і ГПУ, можливо, не знали всієї повноти картини, яка відбувалась щодо цих осіб. У них була тільки заява одного з фігурантів,
– зазначив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

Генпрокуратура почала опиратися. Мовляв, НАБУ діяло поза законом і агент навмисно схиляв першого заступника голови ДМС до хабара.

"Упродовж декількох місяців спілкування, яке не виходило за межі товариських відносин і не стосувалось моєї роботи, через декілька місяців він почав пропонувати вирішення питань сприяння незаконної легалізації іноземних громадян на території України", – заявила перший заступник голови Державної міграційної служби Діна Пімахова.

Читайте також: Влада реалізовує план з відкату антикорупційної реформи, – експерт

Хоча жінка стверджувала, що після цього одразу звернулась до СБУ, у НАБУ надали докази, що на хабарі вона погоріла набагато раніше. Юрій Луценко назвав дії агентів непрофесійними та провокативними. Однак на цьому конфлікт не вичерпався.

Ми запросили керівників правоохоронних органів, а саме ГПУ, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до Верховної Ради через ситуацію, яка дійсно зараз коїться із правоохоронними органами,
– розповів лідер фракції БПП Артур Герасимов.

Цікаво, що до парламенту правоохоронців запросили саме тоді, коли обидва керівники антикорупційних органів перебували у відрядженні. Депутатам про це було добре відомо. А доки директор НАБУ Артем Ситник та керівник САП Назар Холодницький виступали на Глобальному форму у Вашингтоні, у Верховній Раді пішли чутки про можливе звільнення Ситника.

Вони будуть пробувати цього тижня руйнувати НАБУ, тому що побачили в НАБУ величезну небезпеку, бо ці хлопці почали працювати проти олігархії,
– запевнив лідер фракції "Об'єднання "Самопоміч" Олег Березюк.

Народні депутати спершу все заперечували. А потім раптом зареєстрували законопроект, який би дозволив народним обранцям звільняти керівників антикорупційних органів шляхом голосуванням без висновків аудиторів. Автори законопроекту депутати від БПП і "Народного фронту" Артур Герасимов та Максим Бурбак. Коли ж громадськість почала протестувати, швидко дати задню. З порядку денного документ раптово зник.

Читайте також: НАЗК закрило доступ до електронних декларацій чиновників працівникам НАБУ

А от голови антикорупційного комітету Єгора Соболєва Раді таки вдалося позбутися. За його звільнення проголосували БПП, "Народний фронт", "Радикальна партія", "Опоблок" та "Відродження". І це ще один крок до знищення антикорупційної реформи.

Ці люди в своєму клептократичному запалі поставили країну на грань катастрофи. Вони повертають нас в бік Росії. То скажіть мені, хто більший агент Кремля,
– заявив народний депутат Віктор Чумак.

Ключові союзники України – США, країни Європи та Міжнародний валютний фонд – висловили занепокоєння нападками на НАБУ. На їхню думку, знищення бюро може поставити хрест на боротьбі з корупцією у нашій державі. А це, як відомо, одна з ключових вимог для співпраці України та міжнародних партнерів.