Після Другої світової війни Сполучені Штати в обмін на доступ до нафти почали озброювати Тегеран. Десятки літаків, сотні танків і бронетехніки, інструктори і військові розробки. На початку 1970 років іранська армія увійшла до ТОП-5 найсильніших у світі, а Шахіншаха нарекли "жандармом Близького Сходу".

При цьому президент Ірану продовжував курс батька на західну цивілізацію. В країні пройшла грошова і земельна реформи. Помітну роль у трансформації суспільства відіграла вдвічі молодша дружина Мухамеда Пехлеві – Фарах, яка навчалася в Парижі і звідти привезла європейський образ емансипованої жінки.

Читайте також: Як союзник Путіна запровадив кривавий режим у Судані

Іранки, особливо в містах, поступово наслідуючи першу леді, прощалися з хіджабами і паранджами. На вулицях все частіше можна було зустріти жінок, які вільно прогулювалися, ходили в джинсах, міні-спідницях і навіть дозволяли собі відкрито фліртувати. В крамницях окрім західної літератури і музики відкрито продавалося порно. Для духовенства ці зміни були диявольським прокляттям і замахом на традиційні цінності.

Рухолла Хомейні мав тоді 60 років. Уявляєте, як він зреагував? Заявив, що люди з палаців втратили розум, ошаліли,
– згадує історик Ферейдун Сахебджан.

У 1978 році ситуація досягла остаточного загострення. Авторитет Пехлаві псувала спецслужба "Савак". Вона мала стежити за лояльністю суспільства до влади, боротися із шпигунами і закордонними агентами впливу. Особливо за лівими і комуністами, які вже робили спроби перевороту і замахи на шаха. Але де-факто служба перетворилася на фабрику смерті. Арешти на основі доносів, тортури в камерах, викрадення і шантаж, вбивства і гвалтування. Все це в очах простих іранців перетворювало Мухамеда Пехлеві на жорстокого тирана.

Усі реформи, які мали полегшити життя іранцям, Рухолла Хомейні називав зрадою і апелював до пам'яті святих предків. Іскрою на копицю сіна стало висміювання у відповідь аятоли Хомейні. В провладній пресі з'явилася серія журналістських розслідувань. Публічна образа "божої людини" підірвала спокій в місті Кумі, де Хомейні мав беззаперечний авторитет. Але демонстрацію розстріляли. Аятола продовжив вигнання у Франції. Звідти телефоном він давав вказівки, як повалити режим. Його промови миттєво записувалися на касети і роздавалися на вулицях через духовенство.

Читайте також: Як "сирійський Сталін" Асад перетворив країну на військове пекло

На радикальні методи поліції і "Савак" шиїти відповіли терактами. В серпні 1978 року в Абадані підірвали кінотеатр, який транслював американські фільми. Серед жертв були жінки і діти.

Як в Ірані запанував революційний терор та яким чином Рухола Хомейні прийшов до влади – дивіться у програмі "Диктатори".