Криптовалюта та блокчейн – поняття, які хоч і мають спільну природу, але розвиваються абсолютно паралельно.

Технологію блокчейн винайшли ще в 2009 році. Спершу її асоціювали лише з криптовалютами, адже на основі й реалізували ідею цифрових грошей. На думку китайських спеціалістів, консервативність до технології одних країн лише дає фору іншим.

Податкова служба Сполучених Штатах Америки ще з 2015 року запровадила програмне забезпечення, яке відстежує рух криптовалюти, визначає її походження і навіть ідентифікує власників. У Японії нагляд за цифровим банкінгом здійснює Агентство фінансових послуг.

Читайте також: Нам здалось це досить очевидним, – у Білорусі створили нову валюту під назвою "бульбакойн"

В Україні ж законопроект, який міг би врегулювати крипторинок, зареєстрували лише місяць тому. Згідно з документом, моніторити та регулювати криптовалютні транзакцій буде Нацбанк. Щоправда, у НБУ поки що відмовчуються. Зрештою, блокчейн може зробити прорив не лише у фінансовій сфері. Корисною технологія може бути і сфері медичного страхування.

Наприклад, лікар вносить діагноз та результати лабораторних аналізів в електронну медичну картку. В аптеці пацієнту продають саме ті препарати, які призначив лікар. А страхова компанія бачить весь ланцюг операцій. І вже не відмовить у виплаті, бо, мовляв чек затертий, чи рецепт нерозбірливо написаний.

Головна перевага блокчейну – це те, що ніхто не може вкрасти, або таємно переписати інформацію. В нашій державі технологію вже тестують земельний кадастр та електронні торги СЕТАМ. Решта державних органів до блокчейну ставляться з пересторогою. Єдиний поки що законопроект, в якому йдеться про блокчейн, за місяць з часу реєстрації так і не потрапив на обговорення комітетів.