Мате — це улюблений напій у Південній Америці. Для цього чаю вирощують спеціальний кущ, а тонізувальні властивості його листків відкрили ще багато століть тому.

У 1936 році Дмитро Гренюк разом зі своєю дружиною Каталіною Федорак висадили першу плантацію кущів мате та почали вивчати усю специфіку цього бізнесу. Адже при вирощуванні цього чаю треба дотримуватись певних правил.

По-перше, треба збирати не тільки листя, а ще й молоді гілки. Потім потрібно, щоб зірвані паростки зів'яли, і тільки після цього відбуваються процеси ферментації і висушування.

З моменту, коли сімя Гренюків висадила перший кущ минуло 30 років, поки бренд "Rosamonte" став відомим у всьому світі.

Читайте також: Історія українця, який працював на Пентагон

Зараз компанією керує син Дмитра – Роман. Пізніше сімейство Гренюків закупило рогату худобу, а про поставки яловичини домовилося зі Сполученими Штатами. Також частину полів засіяли злаками. "Rosamonte" вважають п'ятим найбільшим підприємством Аргентини за обсягом продажів чаю мате.

Родина Гренюків не єдині українці, що досягли успіху в Аргентині. Слідом іде й інший виробник чаю та мате – Хорхе Нестор, а найбільшим постачальником сої та зерна є корпорація "LosGrabo", яку на початку минулого століття заснував виходець з Одеської області.

Українська діаспора в Аргентині нараховує понад 250 тисяч людей.