Росіяни вивели по тривозі цілу ударну групу своїх ВМС, підняли літаки-винищувачі та влаштували низку провокацій. Але наші кораблі все ж пройшли до Азовського моря.

Читайте також: З'явилося відео, як кораблі ВМС України проходять під Кримським мостом

Два українські військові кораблі в супроводі російських рухалися в бік незаконно збудованого керченського мосту. Це перша військова операція вітчизняного флоту з часів анексії Криму. Росіяни такого зухвальства від українців не очікували.

Вони стягнули досить багато своїх сил, в тому числі і прикордонних кораблів, і катерів, і військово-морських сил, було два проти диверсійних катерів "Раптор" із спецназом на борту,
– сказав військовий експерт Тарас Чмук.

За задумом Українського командування ВМС буксирний катер "Корець" вийшов з Одеси до Очакова, де до нього приєднався пошуково-рятувальний корабель "Донбас". Вони повинні були з Чорного моря, обігнувши окупований Крим, через Керченську протоку направитись до одного з портів у Азовському морі.

Операція з кораблями за задумом Українського командування ВМС
Операція з кораблями за задумом Українського командування ВМС

Російські ЗМІ наперебій називали їх застарілими та такими, що не становлять загрози. Але це не завадило росіянам проти цих застарілих кораблів вивести цілу ударну групу разом із літаками.

Цільове з'єднання кораблів супроводжувала їх авіація, яка робила там провокаційні польоти, а також їхній розвідувальний корабель, що здійснював небезпечне маневрування поблизу Донбасу. Вони явно нервували,
– відмітив координатор групи Інформаційний спротив Костянтин Машовець.

За всіма міжнародними договорами росіяни не мали жодних підстав зупинити наші кораблі, адже акваторія Криму офіційно українська. До того ж між Україною та Росією діє договір про спільне використання Азовського моря. Але ризик був, адже всі знають, що для Росії жодні домовленості нічого не вартують.

"Вони насправді заплутались, які міжнародні договори вони виконують, а які ні, що вони визнають, а що ні, і як наслідок у них просто не було часу прийняти якесь максимально вигідне для них рішення, тому вони були змушені нас пропустити", – додав Тарас Чмут.

Українські військові кораблі пройшли керченську протоку
Українські військові кораблі пройшли Керченську протоку

До слова, основа екіпажу "Корця" перейшла з тральщика "Черкаси". Цей той корабель, що найдовше не спускав український прапор, коли Росія захоплювала Крим. Тепер же українські кораблі "Донбас" та "Корець" мають стати основою нової бази військово-морських сил в Азовському морі з центром у Бердянську.

Читайте також: Що змінять українські військові кораблі в Азовському морі: думка експерта

Раніше наших військових тут не було. Таке рішення ухвалили у відповідь на постійні провокації росіян в Азові – підходи їхніх військових кораблів до українських, безпідставно довгі зупинки та огляд міжнародних торговельних суден. Тому українське керівництво пообіцяло збудувати базу в Бердянську фактично з нуля.

Ми бачимо намагання Росії провести морську блокаду портів в Азовському морі і тому наша позиція – не допустити цього. Не буде Російська Федерація домінувати в Чорному та Азовському морі,
– заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов.

Проте, коли саме в Бердянську з'явиться база – поки що ніхто не знає.