Фізик-винахідник, автор "просвітлення оптики" та ще цілої низки відкриттів, які змінили людство.

Життя талановитого юнака, вихідця зі звичайної сільської родини на Тернопільщині, як і життя будь-якого українського патріота початку 20 століття, склалося вкрай непросто: навчання в Збаразькій гімназії перервала Перша світова війна, далі була служба в Українській Галицькій Армії.

Юний Смакула активно займався просвітницькою роботою, згодом продовжив навчання в Тернополі.

1922-го року він стає випускником Тернопільської гімназії, за порадою свого вчителя і наставника — відомого українського математика Мирона Зарицького, вступив до Геттінгенського університету — престижного наукового центру в Німеччині. Саме Захід створив Олександрові Смакулі можливості для успішної наукової кар'єри.

1935-го, будучи вже на той час керівником дослідної лабораторії всесвітньо відомої фірми Карла Цайсса в Єні, Олександр Смакула отримав свій перший патент: він придумав покрити оптичну лінзу тонким шаром спеціальної плівки, що суттєво зменшило відбивання світла від поверхні лінзи і водночас збільшило контрастність зображення.

Читайте також: Ідея рентген-апарату належить українському фізику

Здобутком українського генія людство користується і донині, як на Землі, так і в космосі. Лінзи з його покриттям є неодмінними елементами різноманітних оптичних приладів від фотоапаратів і телескопів до біноклів і стрілецької зброї.

Утім, не оптикою єдиною: Олександр Смакула — автор понад сотні наукових праць. Його дослідження органічних кристалів, зокрема, допомогли синтезувати вітаміни А, В2 та D.

Свій життєвий шлях науковця-дослідника Олександр Смакула закінчував за океаном: після поразки гітлерівської Німеччини у Другій світовій війні його разом з іншими вченими вивезли у США, де він працював на потреби американського військово-промислового комплексу.

Олександр Смакула жив і творив у Массачусетському технологічному інституті поруч із світилами тогочасної науки. Він понад 40 років віддав науці на чужині, але думками завжди залишався з рідною йому Україною.