Саме він почав випуск коньяків, слава про які ширилася не лише Російською імперією, а й усією Європою.

За витончений смак, підтверджений перемогами на міжнародних виставках, "Шустов" став ексклюзивною маркою, якій дозволили писати на своїх пляшках горде слово "коньяк". У той час виробники не французького походження мали задовольнятися написом "бренді". Серед поціновувачів "Шустова" був славетний Вінстон Черчілль.

Коньяк із видатною історією, без сумніву, заслужив на власний музей. Такий відкрили в Одесі у 2013-му. Одеський коньячний завод, який досі діє в Південній Пальмірі, і де тепер розливають легендарний "Шустов", розмістив музей у власному старовинному підвалі. Його наповнили рідкісними артефактами.

У музеї багато давнього обладнання. Під час екскурсії можна дізнатися, яку роль кожен предмет відігравав у виробництві алкоголю. За дореволюційними ескізами для музею спроектували давній трамвай – конку. Шустов рекламував свою продукцію на такому транспорті. Також в музеї можна дізнатися про зовсім непросту технологію закорковування алкоголю.

Та, звісно, головний герой музею – коньяк. Під час екскурсії гостям пропонують продегустувати різні сорти. Експерти підкажуть, як це зробити правильно. Також можна скуштувати різні спирти, щоб зрозуміти, як вони впливають на смак коньяку. Обов'язково вам розкажуть захопливу розповідь про те, як смак та аромат напою залежить від витримки.

Окрім того, у музеї є дубові бочки зі спиртом, закладені на витримку, наприклад, Кшиштофом Зануссі або ж Олегом Скрипкою. У музеї побувало багато відомих людей.

На окремій полиці зберігають коньяки, вироблені щонайменше півстоліття тому. Ще один стенд відвели під пляшки різних форм, які колись вважали найкращими для розливання напою.

Цікаво, що Шустов був щедрим меценатом, зокрема, багато допомагав церкві. У подяку духовенство дозволило купцю використовувати дзвін як фірмовий знак. Щойно зайшовши в музей, ви будете вражені, бо побачите люстру із двадцяти тисяч фірмових пляшок. Цікавий і зовсім нетиповий музей коньячної справи Шустова чекає на вас в Одесі на вулиці Мельницькій, 13.