Зранку біля будівлі Міністерства закордонних справ пройшла акція на підтримку Олега Сенцова. Організатори встановили режисерське крісло, яке символізує, що український кіномитець повинен сидіти зараз в Києві, а не у російській в'язниці.

"Це стілець для українського кінорежисера Олега Сенцова. Його викрали з території України у травні 2014 року і з тих пір незаконно утримують в Росії. 25 серпня 2015 року російська Феміда засудила Олега до 20 років ув'язнення за сфабрикованим обвинуваченням у тероризмі. Олег Сенцов є митцем і має сидіти на цьому стільці, а не в російській в'язниці", – йдеться у повідомленні МЗС України.

Читайте також: До дня народження Сенцова в Україні покажуть фільм про бранця Кремля

Своє привітання оприлюднив Президент України Петро Порошенко, зазначивши, що Україна та весь світ продовжить боротьбу за звільнення режисера. Окрім цього, глава країни передав Олегу Сенцову книгу Андрія Захарова "Спогади".

До вітальних звернень долучилась перший заступник спікера ВРУ Ірина Геращенко. Вона відзначила, що Олег Сенцов – приклад мужності та патріотизму. Окрім цього, Ірина Геращенко озвучила вимогу до Кремля звільнити незаконно арештованого режисера.

Він не воював проти інших країн і нікого не вбивав. Сенцов був на своїй, кримській землі. Його "вина" тільки в тому, що він – українець! Вимагаємо від президента Путіна негайно звільнити Олена Сенцова! І всіх інших українців,
– зазначила Ірина Геращенко.

Українці активно долучаються до оголошеної акції в підтримку Олега Сенцова. До дня народження режисера у всій країні активізували написання листів. Для того, щоб письмові вітання надійшли до іменинника вчасно, епістолярний флешмоб розпочали місяць тому.

Читайте також: Минуло 3 роки ув'язнення українського режисера Олега Сенцова

Упродовж дня триватиме акція, згідно з якою українці робитимуть фото із зображенням Олега Сенцова, чи записами про нього, та публікуватимуть на своїх сторінках в соцмережах. В мережі з'являються перші фото учасників флешмобу.

Нагадаємо, що у серпні 2015 року у Росії засудили Олега Сенцова до 20 років в'язниці. Російська ФСБ його звинуватила у тероризмі. Разом з ним 10-річний термін ув'язнення ще один кримчанин – Олександр Кольченко. Хоча усі звинувачення проти них були сфальшовані. Численні публічні акції в Україні та закордоном, підтримка світових зірок та політиків, офіційні дипломатичні звернення поки не допомагають звільнити бранців з-за ґрат. Попереду – розгляд справи у Європейському суді з прав людини.