Сині берети змінили на темно бордові. І більше не повітряно-десантні, а десатно-штурмові. Сьогодні, 21 листопада, президент офіційно перейменував десантні війська.

Читайте також: Порошенко з дружиною, Гройсман та Парубій вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні: фото

"Вітаю вас з отриманням беретів нового зразка. І на ньому, до речі, змінено і знак українського десантника. Відтепер це купол парашуту як символ десантних підрозділів у всьому світі і крила Архистратига Михаїла і вогненний меч", – сказав Порошенко.

І професійне свято відтепер не 2 серпня, а 21 листопада. Це день духовного покровителя військ – Михаїла. Військові з такими змінами згодні.

Я думаю це якийсь непоганий поворот в нашому житті, взагалі в нашій державі. Вже пора би відрізнитися від агресора,
– зазначив боєць Десантно-штурмових військ Андрій Ільок.

Поки що беретів для усіх десантників не вистачає. Та й ті, що вже є, частково придбали за волонтерські кошти. Андрій один з тих, кому пощастило отримати сьогодні берет нового зразка. Каже, для нього темно-бордовий і справді важливий. Символ полеглих у війні за Україну.

"Багато товаришів, які зі мною перебували на фронті, загинули. Бували хлопці і по 18 років, тільки прийшли на контракт. Вчора там йому виповнилось 18, сьогодні прийшлов на війну і загинув", – розповів Ільок.

Із початку бойових дій на сході загинуло майже півтисячі десантників. Та хоробрих воїнів таким не зупинити. Доки в Києві тривають урочистості, на передовій десантники зустрічають свято у мокрих окопах. Святкувати тут, у донбаських глиноземах, часу немає – ворог недалеко, його видно у бінокль. Цим користуються і снайпери терористів.

Як відзначили День десатно-штурмових військ на неспокійному сході – дивіться у сюжеті.