Питний мед

Питний мед робить відомою Польщу. Це саме той напій, що в казках по бороді тече, а в рот не потрапляє. Сьогодні експорт його в Євросоюз тільки зростає. Найстарішому польському рецепту питного меду вже півтисячі років. Його виготовляють з додаванням фруктів та спецій.

Медовий алкогольний напій почали варити ще за часів Київської Русі. Тож в Україні його теж пили із задоволенням. Правда, з часом виробництво на наших теренах занепало.

Пиво

Натомість процвітає виготовлення пива. Середньостатистичний українець випиває понад 50 літрів янтарного напою у рік. Щоб задовольнити ці потреби, броварі щороку варять сотні мільйонів літрів пива і лише п'ята частина цієї кількості йде на експорт.

Першу українську пивоварню відкрили у Львові. У п'ятнадцятому столітті в місті вже навіть була спілка броварів.

Читайте також: Муселець, спотикач і мокруха: що пили українці в давнину

Тим часом поляки переконують, що в них перші броварні з'явились ще в десятому столітті. У той час країною керував князь Болеслав Хоробрий. За легендою, піддані по-доброму кепкували з короля саме через його любов до пива. Минуло понад тисячу років, але Польща залишилась відданою бурштиновому напою: кожен поляк випиває в середньому до сотні літрів на рік.

Наливки

Наливки – ще одна смачна сторінка алкогольної історії. Дослідники переконують, що мода на ці напої поширилась у Польщу з Галичини. Трави і горобина – це два найпоширеніші компоненти наливок, їх використовують великі виробники. Але чи не в кожній польській родині є хтось, хто із задоволенням виготовляє домашні наливки. Суниця, чорниця, чорнослив і лимони – з чим тільки не експериментують прихильники домашнього алкоголю.

Сидр

Легкий алкогольний напій з яблук зараз не надто поширений під час застіль. Утім, у Польщі та на Західній Україні в період між світовими війнами його пили часто. Давні традиції поступово відновлюють у Польщі, тим більше, що для сидру потрібні яблука, а Польща – третя країна у світі за обсягом їх вирощування.

Звісно, список алкогольних напоїв України і Польщі набагато довший – пробувати нові смаки можна безкінечно. Головне, пам'ятайте – надмір алкоголю шкодить, тож звеселяючи тіло й душу, не переборщіть із кількістю.

Читайте також: Що спільного між Львовом та Краковом