Чи зможуть чиновники після такого рішення ЄСПЛ повернутись на свої посади? Про це розказав журналістці 24 каналу адвокат, спеціаліст із захисту прав у ЄСПЛ Андрій Крістенко.

Суть рішення ЄСПЛ

ЄСПЛ ухвалив рішення за заявою В'ячеслава Поляха, Дмитра Басалаєва, Олександра Яся, Романа Якубовського та Сергія Бондаренко. Перших трьох звільнили за законом про люстрацію у жовтні 2014 року. Підставою стала робота на державній службі у 2010-2012 роках, тобто під час правління колишнього президента Януковича. Четвертого заявника звільнили через невчасне подання заяви про люстраційну перевірку, а п'ятий "завдячує" своїм звільненням посаді другого секретаря райкому Комуністичної партії, яку він обіймав у період до 1991 року.

Що таке люстрація?Офіційна назва люстрації в Україні – Закон "Про очищення влади". Поштовхом для розробки закону у 2014 році стали наслідки президентства Віктора Януковича. Закон визначає засади проведення перевірки держслужбовців та посадовців органів місцевого самоврядування і забороняє обіймати державні посади протягом 5 та 10 років певним категоріям фізичних осіб.

На часі: Люстрація порушила права українських держслужбовців: рішення ЄСПЛ

У рішенні від 17 жовтня ЄСПЛ встановив наступне: у справах трьох перших заявників визнано порушення статті 6 (право на справедливий суд) Європейської конвенції з прав людини, у зв'язку з занадто тривалим розглядом справ на національному рівні. А у всіх п'яти заявників суд побачив порушення статті 8 (право на повагу до приватного життя) цієї ж конвенції. Також суд визначив, що Україна має сплатити кожному з них по 5 тисяч євро на відшкодування моральної шкоди. Першому заявнику суд ще присудив 1500 євро і по 300 євро другому і п'ятому на відшкодування судових витрат.

Звернення Володимира Зеленського про люстрацію дивіться тут:

Суд встановив, що право трьох зазначених заявників на справедливий суд протягом розумного строку було порушено, оскільки судові процедури щодо їх звільнення тривають понад 4,5 роки й досі не завершені.

Водночас, Європейський суд не ставив під сумнів, що в період перебування при владі Януковича система державної служби та демократичного врядування України постала перед значними викликами. Однак, на думку суддів, люстраційний закон застосовується до дуже широкого кола осіб і призвів до звільнення заявників лише на тій підставі, що вони обіймали посади на державній службі протягом понад рік за часів президентства Януковича, або на підставі зайняття посад у Комуністичній партії до 1991 року.

Новації: Зеленський вніс у Раду законопроект, який розширює дію закону про люстрацію

Тож судді ЄСПЛ дійшли наступного висновку: закон "Про очищення влади" не зважає на особисту роль, яку відігравали заявники, а також на те, чи були вони особисто пов'язані з будь-якою недемократичною діяльністю в період правління Януковича. В цьому сенсі український закон відрізняється від процедур люстрації, запроваджених у інших державах, які були цільовими і вузько спрямованими.

Суть рішення

Андрій Крістенко розповідає, що до нього також зверталось багато тих, кого звільнили за законом про люстрацію. За його інформацією, в суді ще розглядається приблизно 200 подібних заяв. Назвати точну цифру експерт не може, оскільки офіційну статистику ніхто не веде.

Андрій Крістенко, ЄСПЛ, люстрація
До адвоката Андрія Крістенко звертались люстровані чиновники / Фото з Фейсбук

Виникає питання: на що розраховували ті, хто звертався в ЄСПЛ? Окрім вказаних порушень вони ще хотіли, щоб ЄСПЛ прописав у своєму рішенні необхідність їх поновлення на посадах. Як це було зроблено у справі судді Волкова. Щоправда, ще на етапі консультацій адвокат пояснював, що на подібне люстрованим чиновникам не варто очікувати. Максимум на що вони зможуть розраховувати – визнання порушень конвенції та невелику компенсацію.

Припускаю, що цим рішенням держслужбовці трохи невдоволені. Адже вони заявляли, що мають отримати відшкодування матеріальних збитків та виставляли суму приблизно 40-50 тисяч євро. А суд цю вимогу не задовольнив,
– наголошує Андрій Крістенко.

ЄСПЛ визнав, що в деяких заявників ще не завершені суди на національному рівні, щодо отримання цієї компенсації. Тому ЄСПЛ не розглядатиме це питання, а дочекається завершення розгляду справ в українських судах.

Важливо: Які наслідки може мати скасування закону про люстрацію та хто це ініціював

Таким чином, всі люстровані заявники, які виграють в ЄСПЛ, в принципі мають можливість звернутись до наших національних судів, щоб підняти питання про поновлення на посадах.

ЄСПЛ, рішення ЄСПЛ, люстрація
В ЄСПЛ оцінили закон про люстацію / Фото https://pixabay.com

Тобто ЄСПЛ не сказав про поновлення цих людей на посадах. Проте наявність цього рішення дає підстави всім звільненим за законом про люстрацію порушувати питання про поновлення на національному рівні,
– пояснює адвокат.

Головне, що сказав ЄСПЛ – закон про люстрацію неякісний. Про це правозахисники казали вже давно. Чи з'являється у них можливість завдяки цьому рішенню ЄСПЛ порушувати на національному рівні питання про поновлення на посадах? Так. Але їм доведеться розпочинати всю судову процедуру з самого початку. Таким чином, виграє той, хто йде до кінця. А починати судитись заново захочуть не всі: у когось вже є робота, комусь це вже просто не потрібно.