В Нацбанку вважають, що українські гроші продовжать укріплюватися до кінця літа. За цей час долар на міжбанку може втратити ще гривню і навіть півтори. Натомість вже восени ситуація зміниться. Адже до кінця року Україна має повернути понад два з половиною мільярда доларів за зовнішніми позиками та знайти валюту на закупівлю енергоресурсів на зимовий період. Дефіцит долара почне суттєво тиснути на міжбанківський ринок.

"Загальний прогноз в тому, що гривня буде продовжувати послаблюватись. Це десь 28-29 гривень за долар до кінця року, але ж знову таки, не очікую, що це буде якийсь там шоковий сценарій. Це просто економіка генерує постійний дефіцит валюти", – пояснив виконавчий директор Центру CASE Україна Дмитро Боярчук.

Читайте також: Хто і скільки повинен платити податку на нерухомість

Крім того, вартість наших грошей залежить від обсягу іноземних позик. Так, у квітні стабілізувати гривню дозволив мільярдний кредит від МВФ. До кінця року Фонд має виділити Україні ще чотири з половиною мільярда. Без них та грошей інших міжнародних фінансових організацій держава не матиме шансів поповнити резерви Нацбанку та втримати гривню від знецінення. Переконані експерти та фінансисти.