За словами співробітниці Верховної Ради України Анни Ісламової, до України летять моряки, Олег Сенцов, Павло Гриб, Микола Карпюк і Володимир Балух.

Важливо! Українські бранці Кремля мали прибути в Україну ще о 5 годині: що відомо станом на зараз

Отже, повний список звільнених українців має такий вигляд:

1. Олег Сенцов,

2. Павло Гриб,

3. Микола Карпюк,

4. Володимир Балух,

5. Юрій Будзило,

6. В'ячеслав Зінченко,

7. Андрій Оприско,

8. Сергій Цибізов,

9. Андрій Артеменко,

10. Володимир Терещенко,

11. Євген Семідоцький,

12. Віктор Бзспальченко,

13. Андрій Шевченко,

14. Володимир Варимез,

15. Михайло Власюк,

16. Богдан Головаш,

17. Сергій Чуліба,

18. Олег Мельничук,

19. Богдан Небилиця,

20. Владислав Костишин,

21. Сергій Попов,

22. Юрій Без'язичний,

23. Роман Мокряк,

24. Андрій Ейдер,

25. Андрій Драч,

26. Володимир Лісовий,

27. Денис Гриценко,

28. Василь Сорока.

Щодо Романа Сущенка, Євгена Панова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха наразі інформації немає. Таким чином, сумарно би було 33 людини. За інформацією ЗМІ, саме за формулою "33 на 33" мав би відбутися обмін полоненими між Росією та Україною. Щоправда, коментуючи звільнення з СІЗО проросійського журналіста Кирила Вишинського, речниця ГПУ Лариса Сарган обмовилася про обмін полоненими за формулою "35 на 35", але за деякий час видалила допис. Цілком, імовірно, що решта прибуде до України як друга частина обміну.

Цікаво! Обмін полоненими між Росією та Україною: хто з українців може потрапити до списку

Що відомо про вищезазначених українських бранців Кремля: коротко

Полонені українські моряки

полонені українські моряки

У листопаді 2018 року вони стали жертвами атаки прикордонників ФСБ Росії поблизу Керченської протоки. Тоді прикордонний корабель протаранив буксир українських військових. Опісля росіяни ще й обстріляли обстріляли українські судна, поранивши 3 моряків. У підсумку Кремль захопив 2 українські катери "Нікополь", "Бердянськ" і буксир "Яни Капу", а також взяв у полон 24 моряків. Їх згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО. Усі українські моряки заявили слідству в РФ, що є військовополоненими. 17 липня російський суд продовжив термін їхнього тримання під вартою на три місяці.

Олег Сенцов і Олексадр Кольченко

Олег Сенцов, Олександра Кольченко, обмін полоненими, бранці Кремля

Їх затримали в окупованому Криму в 2014 році. Росія звинуватила їх у підготовці терактів. У 2015 році Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму, Кольченка – до 10 років. До останнього часу Сенцов відбував покарання у колонії в російському місті Лабітнангі.

Павло Гриб

Павло Гриб, обмін полоненими, бранці Кремля

Його звинувачують в організації терористичного акту. Він нібито пропонував своїй знайомій в Краснодарському краї влаштувати вибух на лінійці в школі № 26 в місті Сочі за допомогою саморобного вибухового пристрою. 22 березня 2019 український політв'язень отримав від суду Росії 6 років в'язниці.

Володимир Балух

Володимир Балух, обмін полоненими, бранці Кремля

Наприкінці 2016 року його затримали співробітники ФСБ Росії. Начебто на горищі будинку Балуха знайшли патрони та тротилові шашки. Підконтрольний Росії суд в Криму засудив його до 5 років позбавлення волі.

Зверніть увагу! Особливий статус Донбасу та інші умови: Україна може заплатити дорогу ціну за повернення бранців

Микола Карпюк

Микола Карпюк, обмін полоненими, бранці Кремля

У березні 2014 року його затримали під час в'їзду до Росії. Тут його утримують під вартою за сфабрикованими звинуваченнями в злочинах проти федеральних військ, скоєних під час першої чеченської війни. У травні 2016 року його засудили до 22,5 років в'язниці.

Роман Сущенко

Роман Сущенко, обмін полоненими, бранці Кремля

Його затримали та арештували у Москві 30 вересня 2016 року. У Росії українського журналіста звинуватили у шпигунстві на користь України. Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму.

Євген Панов – у 2016 році ФСБ Росії звинуватила Україну у підготовці теракту в окупованому Криму. Одним із фігурантів цієї справи назвали 39-річного Євгена Панова, який раніше служив у 37-му батальйоні ЗСУ. У липні 2018 року суд в Криму засудив його до восьми років позбавлення волі. А у жовтні цього ж року Панова етапували з Сімферопольського СІЗО в Москву. Євген Панов неодноразово заявляв про катування, психологічний тиск на нього, а також про фальсифікацію доказів у справі та перешкоджання роботі адвокатів.

Євген Панов, обмін полоненими, бранці Кремля

Станіслав Клих

Станіслав Клих, обмін полоненими, бранці Кремля

Його у Росії засудили до 20 років за нібито участь у бойових діях проти російських військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років. Клих, зі свого боку, не визнає себе винним і заперечує, що коли-небудь взагалі був у Чечні. У 2017-му він зазнав страшних тортур і примусового психіатричного лікування. Також відомо, що у Клиха трапляються критичні стани здоров'я: проблеми з нирками, ногами та серцем. Крім того, лікарі у нього підозрювали рак, проте не знайшли. Зауважимо, що Клих неодноразово голодував у знак протесту проти ув'язнення Сенцова та інших бранців Кремля.