Село Яворів – єдине село України, де ліжники з вовни висять просто на парканах, де ще живуть прадавні традиції.

Де, як не в центрі народного мистецтва "Гуцульська гражда", можуть краще розповісти та показати про місцеві атракції. Зокрема, тут представлена старовинна гражда, яка збудована на початку минулого століття.

Це не тільки оселя, де проживає гуцул, це його міні-фортеця. Огорожа в гуцульському стилі, яка накрита гонтою – це огорожа самого подвір'я. Ніде в Україні нема таких огорож, тому що в той час, коли тут жили гуцули, навколо були звірі і це була огорожа від звірів. Ну потім, певно, і від тих двоногих, – розповів директор Яворівського центру Василь Лосюк.

В такій гражді, окрім хати, є хлів, комора та інші господарські приміщення. Нині одне з них відведене для майстер-класів туристам з виготовлення ліжників.

Спочатку туристам пропонують податися до овець на полонину, щоб, так би мовити, позичити собі їхню вовну. Її вимивають і висушують, після чого її треба розчесати.

Далі доводиться прясти. Найголовніше – навчитися правильно крутити веретено. Потім починається процес ткання.

Готовий ліжник треба випрати. Для цього треба добратися до екзотичного місця – валила. Це хитромудра конструкція, через підвал якої протікає бурхлива річка.

Після прання ліжак треба просушити і вичесати. І тільки тоді ткацьке диво вважається готовим.

А, щоб враження від Яворова залишилися якнайповнішими, варто прогулятися до доісторичного кам'яного святилища, де можна побачити Терношорську Ладу. Цей скельний комплекс ще називають українським Стоунхенджем. Місцеві кажуть, що ці камені пульсують неймовірною енергетикою.

Читайте також: Чим Говерла приваблює тисячі туристів