Питання про дослідження на відсутність порушень було прописано в домовленості про режим припинення вогню, розповів Леонід Кравчук в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Цікаво Росіяни заявили, що Україна вийшла з домовленостей про перемир'я на Донбасі

Ми домовлялися, що це завдання покладено на ОБСЄ, але механізмів не напрацьовано. Тепер ми домовилися напрацювати механізми, і коли вони почнуть працювати, будемо проводити дослідження за допомогою моніторингової місії,
– пояснив керівник української делегації.

Втім він підкреслив, що оскільки бойовики зразу ж після домовленостей їх і порушили, то українська сторона дала чітко зрозуміти: спершу відпрацюємо механізми, а тоді будемо діяти відповідно до них.

Відповідауючи на пряме запитання, чи таке інспектування можливе в майбутньому, перший президент України відверто зізнався, що не знає. Мовляв, це будуть вирішувати всі три сторони, а не Україна в одноосібному порядку.

"Якщо інспектування, то і в нас, і в них. Адже ми маємо десятки, близько 50 випадків, де та сторона порушує ті ж самі домовленості, що, як вони кажуть, порушуємо ми", – заявив Леонід Кравчук.

Тобто, наголосив він, якщо бойовики будуть висувати вимоги Україні, то вона може не лише виконувати їх, а й через моніторингову місію змушувати до виконання цих вимог і самих бойовиків.

Коротко про ситуацію з інспектуванням:

  • Історія через українські позиції під Шумами розпочалася ще наприкінці серпня. Тоді бойовики заявили, що українські військові "звели заборонені спорудження".
  • Тому вони погрожували атакувати Шуми. Втім ОБСЄ не виявила там жодних порушень. Натомість багато порушень виявили з боку самих бойовиків.
  • До слова, останні таки зірвали перемир'я, але на інших позиціях по лінії фронту. Україна, втім, погодилася на спільну інспекцію своїх позицій, але згодом через провокації бойовиків відмовилася від цього.