Коментуючи ідею уряду відносно впровадження в Україні загального податкового декларування, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко зазначив, що реалізація такого наміру напряму пов'язана із можливістю проведення цього року дострокових парламентських виборів, йдеться у матеріалі Наталії Лебідь для сайту "24".

Повну версію статті та інтерв'ю з Олександром Охрименком читайте тут: А ти сплатив податок? Як оприлюднення доходів стане обов'язковим для всіх українців

Якщо цього року будуть дострокові вибори, то тоді – ні. Бо для політиків йти з таким законом на вибори невигідно. Але якщо вибори будуть у 2019-му, то тоді – можливо. Депутати будуть думати так: зараз ми швиденько проголосуємо, а до 2019-го люди перебісяться, і буде вже простіше. Завдавати зараз удару по своїх шансах бути обраними ніхто не стане,
– зазначив економіст.

Охрименко також додав, що українцям буде непросто звикнути до потреби оприлюднювати свої доходи. "Для українців це буде, звісно, шок. Бо тепер якщо ви купуєте, приміром, квартиру, то будьте готові сплатити з цієї покупки податки. Як це буде виглядати в Україні – я навіть не уявляю. Ті механізми, які працюють у Європі, у нас просто відсутні", – сказав він.

Втім, експерт зауважив, що фінансова звітність поширюватиметься на значні покупки і не стосуватиметься дрібних. "В податкову декларацію вноситимуть покупки від 50 тисяч гривень. Задекларувавши їх, ви повинні пояснити, де взяли ці гроші. А з цим вже може бути проблема. В Європі простіше: там "зарплату в конверті" не практикують. Людина отримала зарплату, зробила покупку – показала її у декларації. Власне, знаєте, чому на Заході так багато людей живуть у позику? Це не від хорошого життя. Там беруть кредити, щоб показати податківцям, звідки гроші на нерухомість абощо".

Читайте також: Зрозуміло про декларування доходів: хто, коли і як має прозвітувати