Радянська символіка, профіль Путіна, українофобні меми, висміювання безвізу і родинні закордонні подорожі – так виглядає сторінка "Вконтакте" перекладача Гройсмана Станіслава Єжова.

Кар'єрні успіхи чоловіка вражають. Навчався він у Санкт-Петербурзі, але у свої 39 років вже встиг попрацювати в українському посольстві в США, в Адміністрації Президента і дійшов до заступника керівника служби протоколу прем’єр-міністра.

Його дружина – громадянка Росії. А гроші – 286 мільйонів рублів – він зберігає у "Сбербанку".

Читайте також: Єжов – креативний шпигун: вигадка чи реальна проблема?

Його батько – теж Станіслав Єжов – професор київського університету ім. Шевченка. На дзвінки журналістів не відповідає. Жодних публічних заяв щодо затримання сина теж не робив. Колеги професора на роботі сьогодні не бачили.

За даними СБУ, Єжову-молодшому вже оголосили про підозру в шпигунстві та держзраді. Спецслужби підозрюють, що чоловік напряму Кремлю "зливав" секретну інформацію про діяльність українського уряду. Невідомо, чи він мав прямий доступ до держтаємниці, але точно слухав, про що Гройсман говорив з іноземними партнерами.

Наскільки мені відомо, не менше двох років він працював на російські спецслужби. А те, скільки СБУ його вело, я не хотів би це казати,
– зазначив член колегії Міністерства внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Не минуло й доби. І ще один кремлівський агент. Тепер уже його виявили у СБУ. Підполковник зливав службову інформацію російській розвідці.

Заяви про затримання шпигунів лунають ледь не щомісяця. Спецслужби вже затримували військових Генштабу, власних співробітників і професійних вербувальників. Зрадників у держструктурах значно більше, ніж ми можемо уявити, каже розвідник Андрій Римарчук. І так звана закладка цих агентів відбувалася задовго до початку війни.

Ворог володіє інформацією про оборонну складову країни. Які проводяться закупівлі, коли вони плануються, які бюджети виділені. Це оборонна сфера, спецслужби і Кабмін в тому числі,
– сказав розвідник та волонтер фонду "Повернись живим" Андрій Ремарук.

Наслідки шпигунства оцінити не береться жоден експерт. У Верховній Раді агентів Кремля нардепи взагалі бачать у своїх колегах.

Пройдіться по "Опоблоку". Там знайдете кілька штук. Тож не велика таємниця,
– прокоментував народний депутат від "Народного фронту" Ігор Лапін.

Які саме дані Єжов встиг передати до затримання, наразі СБУ не розголошує. Відомо, що інформацію він збирав за допомогою спеціального обладнання. Коли підозрюваного агента вирахували, його правоохоронці спеціально почали дезінформувати. А потім фіксували, як він ці дані передавав у Росію. Тепер слідчі готують звернення з клопотанням про обрання затриманому запобіжного заходу. Якщо провину Станіслава Єжова доведуть, за державну зраду та шпигунство йому загрожує ув'язнення до 15 років.