Не є таємницею, що Арсен Аваков підтримував Володимира Зеленського під час президентської та парламентської кампанії. В перемозі Зеленського важливу роль своєрідної страховки від використання адміністративного ресурсу Петром Порошенком відіграв саме він.

Заява: Для Порошенка брехати – як дихати, – Аваков

На думку директора Школи відповідальної політики Андрія Юсова, інформація про те, що Авакову запропонували посаду віце-прем'єр-міністра, цілком може відповідати дійсності. Інша справа – наскільки сьогодні потрібен міністр МВС Володимиру Зеленському як сильний і впливовий гравець. Виникає питання – а чи не є крісло віце-прем'єр-міністра посадою такого собі весільного генерала? Адже очільник МВС – набагато впливовіший пост, ніж віце-прем'єр-міністр.

Якщо Авакову запропонують поєднати посади міністра МВС та віце-прем'єра це напевне його зацікавить. Інакше він може опинитись в ситуації Кириленка, який в уряді Гройсмана був профільним віце-прем'єром, але його позбавили фактичних повноважень, бо міністерства працювали напряму з прем'єром. Навряд чи Аваков погодиться на щось подібне,
– вважає Андрій Юсов.

Як Аваков та Гройсман "зливають" Порошенка, дивіться тут:

Міністр внутрішніх справ в Україні – одна із ключових посад в уряді, на перетині виконавчої влади і силових структур. На думку Юсова, посада очільника МВС цілком влаштовує Авакова.

До речі: Фесенко про майбутнього прем’єра, хто увійде до уряду і коли почнуться "посадки"

Адже позбавляючись такого інструменту як посада міністра, Аваков відмовляється від значних інструментів впливу на українську політику: на ситуацію на центральному та регіональних рівнях. Безумовно, за останні 5 років Аваков звик бути фактором національної політики і відходити від такого впливу в його плани не входить.

Арсен Аваков, віце-прем`єр-міністр