За свою тривалу кар’єру політконсультанта Манафорт встиг попрацювати на багатьох континентах та бути радником десятків корумпованих політиків. Клієнтами американця свого часу були маоїстський лідер ангольської повстанської групи "УНІТА" Жонас Савімбі, філіппінський диктатор Фердинанд Маркос, президент Сомалі Сіад Барре, президент Конго Мобуту Сесе Секо та навіть пакінстанська розвідка. При цьому Манафорт за будь-якої можливості прагнув одержати винагороду "чорним кешом", аби не фігурувати в податкових відомостях.

Читайте також: Чи стане Дональд Трамп першим президентом США, якому оголосять імпічмент

Найцікавіший період професійної діяльності американського політконсультанта почався у 2005 році. Вже за кілька місяців після Помаранчевої революції в Україні олігархічне коло Віктора Януковича звернулося до Манафорта з пропозицією врятувати його після нищівної поразки на президентських виборах. Бізнесмени з "Партії регіонів" були вкрай розчаровані результатами роботи російських політтехнологів Марата Гельмана, Гліба Павловського та Євгена Мінченка. Тому вирішили змінити коней на переправі та найняти рейтингового американця, який врятував багатьох диктаторів та корупціонерів.

І треба відзначити, що свою роботу Манафорт зробив на відмінно. Уже на парламентських виборах 2006 року "Партія регіонів" на чолі з Януковичем святкувала перемогу, а сам він очолив уряд. Співпраця американця з регіоналами тривала до 2014 року. Більше того, Манафорт допомагав уже навіть наступнику "Партії регіонів" – "Опоблоку".

Найбільшої вершини кар’єра політтехнолога сягнула у 2016 році, коли він очолив кампанію кандидата від республіканців Дональда Трампа. Проте вже невдовзі був змушений полишити її через звинувачення в роботі на Януковича.

Читайте також: Для чого насправді Кремль висунув конкурентку Путіна

Наразі Манафорт не визнає себе винним у пред'явлених йому звинуваченнях у змові проти США в рамках розслідування справи про втручання Росії у вибори президента в 2016 році. Політтехнологу, зокрема, закидають отримання 60 мільйонів доларів від російського олігарха Олега Дерипаски.

Прямої загрози для Дональда Трампа скандал з його колишнім політконсултатнтом поки не несе. Проте серйозні наслідки можуть настати для керівників "Партії регіонів" та нинішніх нардепів від "Опоблоку", яким США може пред’явити звинувачення в корупції. У такому випадку влада США буде вимагати їхньої екстрадиції. Тож це лише початок гучної справи. Будемо уважно стежити за її продовженням.