2014 рік

У 2014-му році, коли Росія розпочала агресивні дії на Донбасі та окупувала Крим, США надали Україні військове обладнання в цілому на 118 мільйонів доларів.

Після надання перших 330 тисяч сухпайків та екіпірування (бронежилети, набори медичної допомоги, каски тощо), тодішній президент Штатів Барак Обама заговорив і про намір надати українським Збройним силам військове обладнання на суму 5 мільйонів доларів. Тоді ЗМІ підрахували, що це – вартість 600 приладів нічного бачення і порівнювали цю суму з тією, яку РФ виділяла для бойовиків на Донбасі. За підрахунками, лише за перші два місяці Москва надала їм 250 мільйонів доларів.

Під кінець року Україна отримала від Штатів і нелетальну зброю, зокрема 20 протимінометних радарів. Також – 35 броньованих позашляховиків та понад дві тисячі комплектів уніформи.

Допомога США
Один із переданих Штатами протимінометних радарів

2015 рік

У 2015 році сума допомоги, яку США виділили для забезпечення оборони України, зросла до 175 мільйонів доларів. Зокрема, йдеться про 130 бронеавтомобілів, 5 катерів для ВМС України та радіолокаційні станції. Останні призначені для виявлення та визначення координат вогневих позицій мінометів, артилерійських гармат та реактивних систем залпового вогню противників.

Також цього року США передали Україні військово-польовий госпіталь, вартістю 7,6 мільйона доларів. Він складається з чотирьох наметів і може надавати медичну допомогу трьом тисячам військових. Госпіталь розгортається протягом 24 годин і може діяти автономно без поставки до 10 днів.

Госпіталь
Військово-польовий госпіталь

2016 рік

У 2016 році на оборону України Штати виділили 335 мільйонів доларів. На цю суму було закуплено 2500 приладів нічного бачення, 40 автомобілів швидкої допомоги та 14 контрбатарейних радарних систем (призначені для виявлення та відстеження пострілів артилерії та ракетних пусків, для забезпечення контрбатарейного вогню).

Також 12 мільйонів доларів витратили на безпілотники для ЗСУ.

Читайте також: США зробили щедрий подарунок українським прикордонникам

2017 рік

США у 2017 році виділили 560 мільйонів доларів для забезпечення ЗСУ необхідним обладнанням. Зокрема, йдеться і про летальну зброю, яку Америка постачала Україні у 2017-му.

Після партії снайперських гвинтівок калібру 12,7 мм Barrett М82 і М107 для ЗСУ і Нацгвардії США здійснили нову поставку – ручні гранатомети PSRL-1.

Вантажні літаки доправляли зі США в Україну також системи виявлення, що дозволяють артилерії в рази поліпшити точність стрільби. Точну кількість надісланих радарів не вказують, оскільки інформація не підлягає розголосу. Проте відомо, що їх було три типи і вартість кожного – 1,5 мільйона доларів. Крім того, Україна отримала нові автомобілі швидкої допомоги та водолазне спорядження.

2018 рік

У 2018 році США виділили на посилення оборони України 350 мільйонів доларів.

У лютому уряд США передав Збройним силам України 2500 приладів нічного бачення на загальну суму 5,8 мільйона доларів. А у квітні до України прибули протитанкові ракетні системи Javelin, які ЗСУ очікували протягом тривалого часу. Javelin призначені для знищення бронетехніки, захищених об'єктів, вертольотів тощо. Це – один із найдорожчих комплексів ПТРК за всю історію створення і використання подібних систем, його вартість становить близько 100 тисяч доларів.

Допомога США
Протитанкові ракетні системи Javelin

Читайте також: В Україні вперше відбулися запуски ракетних комплексів "Джавелін": відео

Також США передали Україні два контрбатарейні радари, стрілецьку зброю та патрони, міношукачі.

У вересні Україна отримала два кораблі "Айленд" для захисту Азовського моря. Однак Київ ще має оплатити ремонт і дооснащення катерів та навчання екіпажів. Загалом ідеться про понад 10 мільйонів доларів. За прогнозами, в листопаді-грудні 2019 року катери транспортують до порту Одеси.

Допомога США
Як США допомагали ЗСУ за роки конфлікту на Донбасі

Читайте також: США передали Україні патрульні катери типу Island: відео

У проекті бюджету США на 2019 рік передбачено надання Україні 250 мільйонів доларів для посилення оборони.

Допомога США
Скільки США уже виділили на допомогу Україні