Серед таких заходів Янукович назвав такі:

"Перше - розблокування програм бюджетної секторальної підтримки ЄС, виділення ресурсів макрофінансової допомоги.

Друге. Дієва підтримка з боку міжнародних фінансових інституцій. У цьому контексті Україна зацікавлена у якомога швидшому відновленні ефективної взаємодії на прийнятних умовах з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком.

Третє. Перегляд Євросоюзом торговельних обмежень щодо окремих позицій українського експорту, в тому числі запроваджених ще минулого століття.

Четверте. Розраховуємо на активну участь ЄС та міжнародних фінансових інституцій у модернізації української газотранспортної системи як ключового елементу європейської енергетичної мережі, а також забезпечення усіма належними засобами та механізмами Європейського Союзу енергетичної незалежності України. Сподіваємося на перегляд позиції країн-членів ЄС щодо спорудження економічно необґрунтованих потужностей із транспортування природного газу в Європу в обхід України.

П’яте. Окремою важливою складовою цієї роботи має стати узгоджений план дій з метою зняття протиріч та врегулювання проблем у торгівельно-економічному співробітництві з Росією та іншими членами Митного союзу, що пов’язуються зі створенням зони вільної торгівлі між Україною та ЄС”.

Янукович наголосив, що “Україна опинилася сам-на-сам з серйозними фінансово-економічними проблемами”. Тому, на думку Президента, Європа мала б підтримати нашу країну в питанні започаткування відповідної співпраці у форматі Україна - ЄС – Росія.

За словами Януковича, “у період після Вільнюсу додаткові зусилля будуть потрібні і на інших напрямах нашої взаємодії з метою ще більш амбітного наближення держав-партнерів до Євросоюзу”. Підтвердженням того, що ЄС насправді готовий відчинити для нас свої двері, стало б запровадження без зволікань безвізового режиму для громадян України.

“На завершення хочу ще раз наголосити: Україна чітко дотримується свого європейського вибору. А відтак - розраховує на солідарність та підтримку з боку Європейського Союзу, його держав-членів, а також країн-партнерів”, - сказав Янукович.

Нагадаємо, сьогодні Україна не підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.