"Дев’яносто чотири роки тому біля станції Крути відбувся бій, в якому полягли українські юнаки — військові курсанти, студенти та гімназисти. Вони вірили, що захищають ідеали свободи і незалежності України", — зазначив Президент.

На його переконання, "ця героїчна та водночас трагічна дата в історії нашої держави завжди буде нагадувати нам про велику відповідальність наставників і командирів за рішення, які вони приймають".

"Згадаймо нині у молитві душі загиблих героїв. Хай з Богом спочивають", — закликав українців Віктор Янукович.

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, які захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.

На похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш із назвою "Пам’яті тридцяти". Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. Лише згодом, у 2006 році на місці бою встановили пам’ятник.