Таку думку висловила директорка Центру протидії корупції Дарія Каленюк. В ефірі 24 каналу вона також розповіла, чим це загрожує.

Важливо Це конфлікт між гілками влади, – фахівець про те, чи можна звільнити всіх суддів КСУ

На її думку, зараз Зеленському не має сенсу вести переговори з головою Конституційного Суду України. Вона не вважає його легітимним головою КСУ.

Тупицького призначили ще за часів Януковича. Є серйозні підстави вважати, що Тупицьким хтось керує. Це складно довести, але є всі ознаки того, що ці люди – вороги країни,
– вважає Калинюк.

Крім цього, за її словами, президент ініціював законопроєкт, який може відновити принцип Конституції, що єдиним джерелом влади в Україні є народ.

"Тупицький і інші судді, які голосували за скасування антикорупційної реформи, вирішили, що джерелом влади в Україні є КСУ", – зазначила експертка.

Які загрози

Відтак, як наголосила антикорупціонерка, міжнародні партнери заявляють, якщо електронні декларування скасовуються – то ми втрачаємо безвіз і можливість фінансової підтримки. Вони голосували за це.

Щобільше, Тупицький маніпулює, але немає сумнівів, що КСУ може скасувати й безліч інших важливих законів – про мову, банківську реформу, земельну реформу. Ці питання, які є на розгляді в КСУ.

"Конституційний суд є загрозою національній безпеці. Це не питання лише антикорупційної реформи, тому розпуск нині чинного КСУ є обґрунтованими", – підсумувала експертка.

Скандальне рішення КСУ: що відомо