Єрмак їздив у Ватикан: що відомо

Одноденна поїздка української делегації у складі віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та глави Офісу Президента Андрія Єрмака на Апеннінський півострів була насиченішою, а делегація численнішою, ніж про це інформували на сайті ОПУ, пише ZN.UA.

Читайте також Молитва від понтифіка: Папа Франциск привітав припинення вогню на Донбасі

У розпорядженні видання є програма візиту. З неї відомо, що після двох півгодинних зустрічей в МЗС Італії, де представники України провели бесіди з главою зовнішньополітичного відомства цієї країни Ді Майо і генеральним директором департаменту політики та безпеки Карді, Єрмак вирушив до Ватикану.

Там він зустрівся тет-а-тет з державним секретарем Святого Престолу кардиналом П'єтро Пароліном.

З української сторони не було перекладача, його забезпечила інша сторона. Крім того, решта членів делегації в цей час знайомилися з місцевими пам'ятками на площі Пантеон.

Хто організував зустріч з держсекретарем Святого Престолу

За інформацією дипломатичних джерел, до підготовки візиту не залучали ані український МЗС, ані посольства України в Італії та при Святому Престолі.

Основну роль в організації та підготовці зустрічі глави ОП з Пароліном відіграв Клаудіо Гуджеротті. Він у 2015 – 2020 роках був Апостольським Нунцієм (послом) в Україні.

Джерела повідомляють, що у Гуджеротті склалися довірчі особисті відносини з Єрмаком. Тому він виконав його прохання.

Ще 4 липня Гуджеротті отримав призначення до Великої Британії. Однак наразі перебуває у Ватикані на самоізоляції через коронавірус.

Завдяки авторитету та довірі зі сторони Папи Франциска Гуджеротті вдалося домовитися про зустріч віч-на-віч з держсекретарем Святого Престолу кардиналом П'єтро Пароліном.

Про що могли говорити Єрмак та Паролін

Ймовірно, однією з основних тем зустрічі було обговорення та узгодження найбільш прийнятної кандидатури посла України при Святому Престолі. Нагадаємо, ця посада вакантна вже понад рік – з липня 2019 року.

В ОП бачать значний посередницький потенціал, зокрема й гуманітарний, в можливому залученні Ватикану до врегулювання конфлікту з Росією на Донбасі.

Співрозмовники видання припускають, що Україна сподівається на підтримку держсекретаря Ватикану у тому, аби Папа Франциск безпосередньо закликав президента Росії Путіна до прояву гуманності та розблокування й сприянню обміну заручниками на Донбасі.

Зверніть увагу У мене немає чесної відповіді, – Зеленський про закінчення війни на Донбасі

Що відомо про Кардинала Пароліна?

Його вважають однією з найвпливовіших фігур Святого Престолу та можуть призначити архієпископом Венеції. Це у майбутньому дасть йому можливість взяти участь у конклаві кардиналів кандидатом на пост Папи Римського.

Кардинал також є одним з найсильніших дипломатів Ватикану і представляв інтереси Святого Престолу у низці чутливих питань. Мовиться про організацію діалогу з Північною Кореєю, мирний процес на Близькому Сході, відновлення прямих контактів Ватикану з Китаєм.