Партнери України закликали парламент імплементувати усі положення чинного законодавства, зокрема, посилити систему запобіжних заходів та реагування на домашнє насильство. Про це мовиться у спільній заяві Представництва ЄС, Консультативної місії ЄС та Офісу Ради Європи в Україні, інформує "Європейська правда".

Важливо Як захистити себе від насильства: поради для жінок

Криміналізація домашнього насильства у 2017 році змінила ситуацію в Україні. Та навіть попри те, що вже реалізовано на політичному рівні, багато чого ще можна зробити,
– йдеться у заяві.

Що сказали у ЄС та Раді Європи

ЄС закликав українську владу надати додаткове фінансування притулкам для жертв домашнього насильства. Крім того, Євросоюз та Рада Європи підкреслили на важливості розроблення та фінансування програми для правопорушників.

У заяві також наголосили на важливості ведення просвітницької діяльності, руйнуванні гендерних стереотипів, сексизму та нерівності. Адже саме ці чинники часто є першопричиною насильства.

До теми Обережно, двері зачиняються: чому карантин посилив домашнє насильство і як бути постраждалим

Понад усе ми віримо, що прийняття конвенції про запобігання насильству проти жінок пришвидшить імплементацію українського законодавства. Конвенція залишається найбільш ґрунтовним документом щодо такого серйозного порушення прав людини,
– підкреслили партнери України.

Що відомо про Стамбульську конвенцію

Міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства передбачає запобігання насильству, захист постраждалих та покінчення з безкарністю злочинців. Це перший міжнародний юридично обов'язковий акт, що стосується саме насильства щодо жінок. Україна підписала конвенцію ще у 2011 році, однак досі її не ратифікувала. Тому в нашій державі угода не дійсна.